Rogue One: История от Междузвездни войни /книгата по сценария/

rogue one book

Този уикенд “Егмонт” обявиха, че романа по “Rogue One” вече може да се намери в книжарниците. Това се случи броени дни след като получих стоплящ душата хонорар за превода и поради това ще трябва да ми простите пристрастията, които имам към книгата.

Романът, написан по сценария на филма е дело на Александър Фрийд, млад творец, който е дал всичко от себе си, за да повтори постижението на Матю Стовър от 2005-та година, който направи книгата по “Отмъщението на ситите” по въздействаща и от самия филм. Историята е позната за всеки, гледал “Rogue One” на кино – Джин Ерсо, изключително проблемна млада жена, израснала като престъпница, е отвлечена от Бунтовническия Алианс, за да им помогне да направят връзка със Соу Герера, терорист, отдал живота си на борбата с Империята. Причината за това е, че бащата на Джин, Гейлън, е участвал в изработката на Звездата на смъртта, унищожително свръхоръжие, способно да унищожава цели светове. То се разработва под ръководството на амбициозния директор Креник, който смята да го използва, за да измести моф Таркин от позицията му на най-силен човек в Галактиката след Дарт Вейдър и Императора. Някога Креник е убил майката на Джин и е принудил баща й да работи за него. Сега момичето, което съдбата събира с циничния шпионин Касиан и устатия му дроид К-2SO, трябва да се изправи срещу този призрак от миналото… ако иска галактиката да има бъдеще.

Повечето книги на сценарий се пишат по простичък тертип – сценарият се преразказва под формата на художествен текст, а тук-таме се добавят допълнителни сцени. Фрийд обаче, подобно и на Стоувър преди години, решава да навлезе в по-дълбоки води, като влиза в психиката на всеки от персонажите, като се стреми да даде правдоподобно обяснение за действията му, а към това добавя и много допълнителна информация, от която става ясно как точно Гейлън е компрометирал строежа на Звездата. Ще бъда честен – понякога това е адски трудно за превод, тъй като става дума за изключително описателен текст, който се съсредоточава върху психологизма за сметка на динамиката. За феновете, които искат да знаят ВСИЧКО обаче, книгата е манна галактическа, която ще им позволи да си изградят пълна картина за събитията, които са видели на голям екран и би обогатила повторно гледане на филма. А лично за мен като преводач остава прекрасния спомен от описанието, което авторът прави на планетата Мустафар, превърнала се в леговище на Дарт Вейдър, в което виждаме дълбочината на безумието, обзело могъщия ситски лорд.

За финал мога да пожелая само – приятно четене!

Оставете отговор