RoboCop

RoboCop

Автор: Sparhawk

“Робокоп”

През 1987 година “Орион”, компанията, стояща зад създаването на първия “Терминатор” пуска друг, още по-мрачен филм, експлоатиращ темата за киборгите – “Робокоп” на холандския режисьор Пол Верховен (“Звездни Рейнджъри”, “Зов за Завръщане”). Без известни актьори, но добре заснет, този филм ни представя една смразяваща фантастична история. В съвсем недалечно бъдеще Детройт е опустошаван от вилнеещи банди. В битка с една от тях смъртта си намира младия полицай Алекс Мърфи, който бива брутално разстрелян. От останките на изтерзаното му тяло обаче корпорацията OCP създава нов, уникален пазител на закона – Робокоп. Този метален боец ще трябва да се справи с престъпността в града, минавайки през собствените си убийци, подъл човек от самата ОСР и огромен робот, бивш проект на фирмата…

“Робокоп” е без съмнение един от най-мрачните научнофантастични филми, правени някога. Изключително кървав (особено режисьорската версия), с много насилие и мрачна визия за обществото на бъдещето той си остава класика в своя жанр.

“Робокоп 2”

След успеха на първия филм, през 1990 излезе и първото продължение, режисирано от Ървин Кешнер (“Междузвездни Войни – Империята Отвръща на Удара”). “Робокоп 2” е още по-мрачен, брутален и провокиращ филм от оригинала, а към този тон е добавена и ударна доза черен хумор. Детройт е буквално прогнил от новата суперевтина дрога, разпространявана от религиозния водач Кейн. Робокоп е единствения, който се осмелява да се бори с маниака и неговата банда, най-плашещия член на която е Хоб – малко, но жестоко момче, което стреля по-уверено и от възрастен. Робо успява да победи Кейн, но с това проблемите му тепърва започват – една корумпирана докторка от ОСР използва мозъкът на убиеца, създавайки нов и още по-могъщ киборг – Робокоп 2.

Скоро двата робота ще се сблъскат в битка за спасяването на Детройт…

Малко хора харесват втората част, тъй като режисьора Кешнер не се спира пред нищо, според някои прекрачвайки добрия тон. Той безмилостно показвайки едно изцяло прогнило общество на отрепки, в които и децата стават убийци – прогноза, която уви, се оказа вярна. Това, съчетано с черното чувство за хумор и вихрения екшън правят от “Робокоп 2” извънредно запомнящ се филм. С добро или лошо – всеки решава сам.

“Робокоп 3”

В началото на 90-те “Орион” вече бяха поели по спиралата към банкрута и в отчаянието си вложиха всичко, което имат в “Робокоп 3” на режисьора Фред Декър… и загубиха. Филма потъна в бокс-офиса и компанията фалира. Но дали филма е лош?

За разлика от първите два филма, той е ориентиран повече за децата, насилието е туширано, има много шеги и самия Робокоп е много по-добросърдечен. Тук той се бори със самите ОСР, които са купени от японска компания и смятат да изгонят жителите на Детройт, построявайки уж град-мечта. Хората решават да се борят за домовете си и вече прочутия киборг се присъединява към тях срещу бившите си създатели. За да се справят с неочаквания противник, японските собственици изпращат андроид-нинджа, който да се справи с Робокоп, който междувременно се е сприятелил с осиротяло малко момиче.

Макар и много оплюван, “Робокоп 3” си има своите достойнства. Наистина той не е в духа на първите филми, но не това е и целта му. Това е приятен, семеен фантастичен екшън, от който лъха вяра в силите на доброто и справедливостта, направен с много чувство за хумор и с голяма доза екшън. Той е най-лек за гледане от цялата трилогия, подходящ е за всякакви възрасти и е чудесен начин човек да убие приятно два часа.

 

Освен трите кинофилма има и сериал, анимационен филм и четири ТВ филма на SciFi Channel обединени под името RoboCop: Prime Directives.

Оставете отговор