Rides a Dread Legion

Rides a Dread Legion


Author: Darth Sparhawk
Date: 30.04.2009

Photobucket

Само година след вълнуващия финал на сагата “Darkwar” майсторът магьосник на жанра “фентъзи” Реймънд Фийст започна новата си поредица в света на Мидкемия – Войната на Демона (DemonWar) със спиращия дъха роман “Rides a Dread Legion” (грубо преведено “Язди Легионът на Ужаса” – аз бих го превел просто като Легионът на Ужаса).
Таредел или Звездните Елфи са потомци на онези елдари, напуснали Мидкемия още преди войната между Валхеру и боговете, случила се в невъобразимата древност, да е приключила. В течение на вековете, те изградили могъща империя, обхващаща редица планети и станали изключително силни и горделиви – близки до характер с моредел, мрачните елфи от самата Мидкемия, ала за разлика от тях, имащи силата да се наложат над почти всеки враг. Днес обаче тяхната сила им е изневерила, а народът им следва мрачната съдба на влечугоподобните Сааур от “Войната на Студенокръвните” – изчезва, погубен от ордите демони, излезли от Петия Кръг на селението и поглъщаши всяка живинка. Последната надежда на елфите е да стигнат до своя древен дом – Мидкемия. Но веднъж стигнали там, ще успеят ли да преглътнат арогантността си или ще се превърнат в заплаха за местните?
Докато таредел умуват над този въпрос, магьосникът Амаранта, занимаващ се с доста опасната работа да призовава демони и после да ги прогонва срещу заплащане, пътува към Каспар от Оласко с най-лоши вести – някой призовава демони и в Мидкемия и този някой е не кой да е, ами собственият му брат – злия магьосник Беласко. Притеснен, Каспар свързва Амаранта с Пъг и Конклава на Сенките и те откриват парчета от шокиращ пъзел, който поставя самото съществуване на Мидкемия под заплаха.
Ще успеят ли Пъг, Томас и приятелите им да спасят Мидкемия и този път?
“Rides a Dread Legion” е вълнуващ роман, който ще хареса на всички фенове на Реймънд Фийст. В него авторът е вкарал всичко, което обичаме от него – елфи, дракони, древни заклинания, загадъчни заплахи от космичен мащаб и цяла галерия колоритни и чаровни образи. Едновременно с това книгата обаче е ясен знак, че цикъла за Разлома навлиза в залеза на своите последни томове – с напредъка на страниците атмосферата става по-мрачна, а накрая читателите ще бъдат смразени от загубата на добре познат и обичан образ. Какво ще стане нататък, предстои да видим, но “Rides a Dread Legion” е силно начало на нова мидкемийска сага, носеща несравнимия почерк на майстора магьосник на жанра фентъзи – Реймънд Фийст.

 

Оставете отговор