Return to Del (Deltora Quest #8)

return to del

Фентъзи сагата “Делтора” достига до триумфалния си завършек в осмата част от оригиналната поредица, в която Лийф, Барда и Жасмин най-после се изправят срещу жестокия Повелител на сенките.

Свещените камъни на Делтора най-сетне са събрани в магическия колан, освободил вълшебната страна в далечното й минало от коварния Повелител на сенките. Но преди да могат да се изправят срещу Врага, пред Лийф, Барда и Жасмин стои една ключова задача – да открият истинския престолонаследник, изгубен в мрачните години, когато Делтора е паднала под робството на Сянката. Скоро истината сама се разкрива пред тях, а с това пред тримата остава само задачата да организират наследниците на седемте племена от миналото, които да отхвърлят мъчещия ги гнет. Ала в групата им има предател, някой, който казва всичко научено на злия Повелител…

Фентъзи сагата “Делтора” ме върна към златните спомени от детството и юношеството ми, когато лакомо поглъщах цели томове от класически произведения като епоса за Средната земя, Белгариадата, Шанара или книгите за Хари Потър. Макар и кратки, книжките от нея са съдържателни и много добре написани, а на финала Емили Рода се развихря както трябва. Приключението й е пълно с неочаквани обрати, прояви на благородство и подлост, кървави битки и унищожителни заклинания. В крайна сметка доблестта и достойнството се изправят срещу лукавството и злобата в триумфален финал, подхождащ за голяма сага. Открих книгите за Делтора по случайност, но те ми доставиха много щастливи часове четене – и се радвам, че има допълнителни серии с още томове вълшебства! Това става мой нов любим фентъзи свят, показващ, че за историите от меча и магията няма горна възраст, на която да те запленят.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор