Resident Evil (Netflix)

revil netflix

На плаката – фен на игрите, гледал новия сериал

Ако очаквате от мен позитивно ревю на новия сериал по поредицата “Заразно зло”, няма да го получите. Предупредени сте. Нека да започнем с това че аз съм фен на игрите от много дълго време, играла съм всяка една от тях освен осмата част която ме чака да приключа нездравата ми мания в момента по Dead by Daylight (където между другото Уескър ще бъде добавен като най-новия убиец). Мисля че сега поне малко ще разберете всичкото това което ще напиша по долу. Всички филми направени до момента за тази поредица са абсолютен и пълен провал. Като започне от филмите с Мила Йовович, където Джил не знаеше кой е Крис Редфилд, нищо че те двамата са част от отбора “Алфа” на СТАРС и стигаме до новата боза където д-р Алберт Уескър изглежда като намалена версия на Блейд.

“Заразно зло 2022” е американски хорър сериал на стрийминг платформата “Нетфликс”, който е “базиран” на игрите “Заразно зло” от “Капком”. Историята се развива в 2022 и 2036, преди и след края на света. Сериала се развива в новия Рокуун сити, защо пък не, нищо лошо не се случи с истинския град, неееее. Надявам се вече усещате моя гняв и разочарование към този сериал и сега ще ви разясня защо.

resident stupid

Еволюцията на американските адаптации по игрите. За щастие има и японски анимационни филми.

Нека започнем с това, че Албърт Уескър, вече не е русокосия психопат, ходещ постоянно със слънчеви очила, сега е представител на друга раса с диоптрични очила. Ако не му бяха споменавали името толкова често щях да се чудя кой е това, но да продължим нататък. Както споменах част от сериала се развива 2022, където Уескър отива да живее в новия Ракуун сити с двете си дъщери “близначки” – едната е азиатка, другата афроамериканка, честно не знам какво са си мислили създатели на сериала. Така Уескър отива да живее там, за да работи за корпорацията “Ъмбрела” (буквално – “Чадър”).. Мисля, че само това може да накара феновете на игрите на искат да ударят нещо, аз лично исках. Нека ви кажа защо, първо Уескър умира 2009 и второ той не работи с “Ъмбрела”. Тук, разбира се, продуцентът се опитва да ни замаже очите като по-късно разкрива че всъщност това е клонинг, който Албърт Уескър сам си е създал. Разбира се има двуминутна сцена където показват истинския, вярно приличащ повече на Блейд, но това не е най-големия проблем на сериал, ще стигнем и до него. Единственото автентично в персонажа е това че е брилянтен учен, който наистина е работил за компанията, в проекта за създаване на Т-вируса. Добър приятел с д-р Бъркин, които също работи по създаването на зомби вирусите.

Връщам се към сюжета на сериала (трудно може да се каже че има ама хайде), защото ако продължа да разказвам сюжета на игрите, ревюто ще стане безкрайно. Накратко двете щерки на Уескър се промъкват в лабораторията на “Ъмбрела”, за да спасят животинчетата, които компанията използва за опити. Разбира се на мястото където се разработва зомби вирус няма охрана, камери и двете сестри, споделящи една мозъчна клетка успяват да влязат без проблем. Те освобождават едно заразено куче, което ухапва едното момиче – азиатката (разбира се, животът на другата има значение). Клонингът на Блейд, пардон Албърт, покрива цялата случка, въпреки че знае какво ще се случи с дъщеря му ако не и даде ваксина срещу вируса. Държа да отбележа тя съществува, има цели четири, това е важно да се знае за по-късно. Така все още сме 2022, представят ни новия луд директор на “Ъмбрела”. Жена, лесбийка дрогираща жена си и има син. Това обобщава нейния образ.

resident BLM

Ако героинята Ви се вижда дразнеща още на снимката, радвайте се задето “Нетфликс” не са обявили, че това всъщност е Лиън.

За да не се стане прекалено дълго ревюто, защото това нещо не го заслужава, ще се прехвърлим в 2036, светът е унищожен от Т-вирусът, да същият с четирите разработени ваксини, мда. Може би и тогава хората са решили да запазят телесна автономия, макар че самите ваксини не са произведени масово заради разпространението на вируса в Ракуун сити. Това обаче не означава, че корпорацията не може да се погрижи за това което става в новия град. Значи можеха да пуснат атомна бомба, American style, върху Рокуун сити, всички знаем какво стана в Тихуана и изведнъж две пикли и клониг на Уескър са нужни за да света се напълни със зомбита. Поне те са направени страхотно, няма да си кривя душата. Какво  повече да кажа за сериала, освен че “финалният” бос беше гигантски алигатор. Не знам защо са решили че това ще накара хората да се зарадват особено предвид факта че в игрите това ще е нещо, което ще се появи няколко пъти докато бягаш от някой Тиран. Сериозно можеха един Немезис да пуснат след едната сестра, която бяга и изучава зомбитата. Поне има сцена с Ликъри, вярно петминутна, но я има.

Също така в сериала се подмятат няколко реплики и персонажа от игрите които са толкова не на място че са дразнещи. Очевидно “The master of unlocking” е дебелак, работещ за “Ъмбрела”, а не Джил Валантайн, но това все пак не е най-вбесяващото. Най – вбесяващото е, че се дава напътствие кой би могъл да помогне на сестрите в тази ужасяваща ситуация и очевидно това е Ейда Уонг. Не господин “Заразно зло” Крис Редфилд или сестра му Клеър, която между другото също оцелява в Ракуун сити онази прекрасна нощ. RE 2 забавна игра. Албърт страшно уважава Крис и доста често му казва “one of my best man”, но днес това би било бял супремасизъм. Може и да съм забравила да спомена, че Уескър е командира на същия този Алфа отбор на СТАРС ,от който са част Джил и Редфилд (разбира се той работи като двоен агент за “Ъмбрела”, ама сега подробности). Което ме насочва към следващите герои, които щяха да са в пъти по-яки от Ейда, а именно Джил и Лиън. И двамата се намират в Ракуун сити в нощта преди да бъде унищожен, RE 2 и RE 3, ако искате да разберете малко повече. Като Лиън е част от анти – “Ъмбрела” дивизия. Джил от друга страна получава ваксина срещу същия този Т – вирус които унищожава света. Но честно казано най-логично щеше да е ако се обърнат за помощ или към Шери Бъркин, която е имунизирана срещу Дж – вируса в онази прекрасна последна нощ в Ракуун сити и получава регетивни способности, защото е дъщеря на Бъркин и федерален агент работещ за унищожаването на корпорацията. “Нео Ъмбрела” малко използва кръвта и за био тероризъм ама сега подробности. Но най – добре щеше да е просто да се свържат с Джейк Муллер, не само защото това е биологичния син на разработчика на Био Оръжия д-р Албър Уескър, ами факта че той е наследил гените на истинския доктор, което го прави имунизиран към С – вируса и не се знае какво още може да е взел от “прекрасния” си баща и щеше да е по – логично да се запознаят с брат си.

В заключение ще кажа че сценаристите очевидно не са запознати с историята и сюжета на игрите, вижда се и явно нежелание да се запознаят се него. Личи се, че се опитват да създадат силни женски образи, което не им се получава. Особено когато самите игри са пълни с такива. Не го препоръчвам на никого, аз го гледах за да не се налага вие да го правите.

Продукцията, на която споделяме трейлър вреди на Вас и другите около Вас.

Ревю на Мария Пугьова

 

 

Оставете отговор