Quanzhi Gaoshou: King’s Avatar

king's avatar

С напредъка на технологиите, компютърните игри родиха цяла субкултула и се превърнаха във феномен, част от живота на съвременните младежи. През годините се появиха знакови истории по темата, като книгата “Играч първи, приготви се” на Ърнест Клайн, която тази година бе адаптирана на филм от Стивън Спилбърг, а също и анимето “Sword Art Online“, постигнало феноменална популярност. Всички те обаче извеждат сюжетите си до екстремност, в която играта застрашава живота на геймъра директно. “King’s Avatar”, дело на китайската компания Tencent Penguin, вместо това се опитва да разгледа хобито през погледа на развитието на електронните спортове и разделянето на геймърите на любители и професионалисти.

Йе Чиу е легендарен майстор на популярната ролева игра “Glory”, постигнал световна популярност и невероятни умения. Заради проблеми в отбора му обаче той се отказва от професионална дейност, без да е успял да събере достатъчно пари. За да се издържа, той се хваща на работа в Интернет кафе и там отново започва да играе с профила на играч любител, носещ прякора “Лорд Грим”. Скоро майсторството му печели вниманието на останалите играчи и му намира нови приятели – но мнозина от колегите му, останали в професионалната сфера, не са толкова очаровани…

king's avatar2

Макар често да бива сравнявано със Sword Art Online, King’s Avatar прилича повече на Gundam Build Fighters по начина, по който изгражда характера на персонажите и разглежда конфликта между удоволствието от играта и състезателния дух, идващ от професионализма. Анимето печели зрителя от самото начало с високото ниво на продукцията, което изглежда е характерно за продукциите на Tencent Penguin. Главният герой също е симпатичен и готин, повече, отколкото Кирито, тъй като хем е мъжкар, хем е спокоен и наистина интелигентен. Всъщност на моменти като слабост идва очевидното очарование на самите автори от протагониста, което го идеализира твърде много и прави прекалено силен за динамиката на сюжета. Като цяло обаче King’s Avatar е качествено аниме, което с основание си спечели много похвали в социалните мрежи и доказва, че когато искат и се отнесат сериозно, китайците могат да са повече от равностоен съперник на японците в направата на подобни сериали. Лично за себе си обаче аз намирам King’s Avatar само като увертюра на Tencent Penguin към Mo Dao Zu Shi, което надгражда качествата на продукцията и предлага по-силна и смислена история.

Тагове:  ,

Оставете отговор