QUAKE

QUAKE

Aвтор: Razael

Това е една игра, която просто няма нужда от представяне. По големите геймъри не може да не са чували Quake. Съвсем нормално е по-младите от вас да не са чували това заглавие, просто защото когато се появи Quake 2 мигновенно всички забравиха за първата част, а пък когато излезе Quake III: Arena едва ли някои би помислил да поиграе на добрия стар фантастичен Quake “1”.
Сега почти десет години след излизането на първият Quake мисля че е време да си припомним тази напълно чист екшън. Да играта си беше първия чист екшън защото, оръжията ви бяха с тримерна грофика както и враговете ви и т.н. Играта има добре оформени нива макар и самата тя да се състоеше от розхождане из тъмни замъци, затвори и космически кораби. Quake е базирана на чисто фантастична тематика. Вие сте войник от елитните военно морски части борещ се срещу пълчищата извънземни нахлули в нашата планета. Книгонаписано сюжета би изглеждал по-скоро така:
Обаждат Ви се по телефона в 4 ч. сутринта. В 5:30 вече сте в секретната база. Командирът ви обяснява ясно, че става дума за враг под кодово име “Quake”. Също така част от армията на Quake е проникнала в нашите секретни бази. Наши учени твърдят, че Quake е от друга планета и се кани със своята огромна армия от чудовища и тям подобни да унищожи земята. Ти си най-добрият ни човек, ти участващ в операция Counter Strike. Намери Quake и го унищожи преди той да е унищожил нас. Минавате през телепорта и започвате екшъна.
Нивата на сложност за три: Easy, Normal и Hard. Също така има и още едно четвърто ниво на сложност наречено Nightmare, което е скрито и ще трябва доста да се озорите докато го намерите(ако се интересувате). Играта се разделя на четери епизода и те са: Dimension of the Doomed, The Realm of Black Magic, The Netherworld, The Elder World. На всеки един от тези епизода има поедин рунически камък. Когато съберете всички камъни с тяхна помощ ще убиете главният злудей с кодово име Quake за, което по-временна игра ще разберете повече. Предлагам ви да изиграете най-напред първия епизод Dimension of the Doomеd. Всеки епизод се състой от около 8 нива.
Историята и атмосферата е доста готическа. Имам чувството че играя с огнестрелни оръжия бия с вражи войници и същевременно избивам маси от готически чудовища из тъмните и мрачни замъци на кралството на злодея. Обстановката е някаква странна смес от готическо фентъзи и военна фантастика.
Разбирасе като за 3D- екшън от първо лице вие си имате кръв, оръжия, брони и т.н. Е в началото започвате с 100 кръв и една пушка. Докато играете си взимате и други оръжия. Ще ви изброяа повечето оръжия и те са. Помпа(начолното ви пушкало), Двуцевка(доста яко оръжие) Игломет(стреля с пирони!!!!!!!!!) троен Игломет (стреля с повече пирони, доста ефикасно), Гранатомет (Изтрелва гранати), Ракетомет (Ясно е че стреля ракети) Токов бластер (Пържи всичко с ток). Пропуснах ли някое? Да пропуснал съм и това е БРАДВАТА…! Няма да имате особено голям шанс с нея но докопате ли накого много лесно може да го заколите.За всяко оръжие си има определен вид амуниций като например за двуцевката са ви нужнш патрони, за ракетомета ракети. Кръвта знаете чи се възстановява медицинските пакети, вземете ли подобна аптечка тя ви кръвта(жизненото състояние) с 15% или с 25%. Почти на всяко ниво има и големи аптечки които ви дават по 100%.
Освен че събирате кръв, оръжия и амуниций в играта можете да се сдобиете и с броня, която ви предпазва. Има три вида брони те съответно ви повдигат defence с 100%, 150% и най-здравата с 200%.
Достатъчно за патрони, кръв и д.р. Сега да поговорим малко и за враговете ви. Няма да Ви изброя всички видове гадове, които ще трябва да направите на парчета. Още в първото ниво на всеки епизод се биете срещу кучета и Grunt-ове. Grunts, това са масови убийци от войската на Quake има много такива. Аз като ветеран на тази игра бих казал, че не са масови убийци а са масово избити, но за начинаещите представляват доста голяма пречка. После ви идват така наречените Ogre. Хвърлят гранати, а отблизо бият с резачки, най-често стават причина за вашата смърт. Има и пирани във водата летящи гадини из въздуха и изобщо много още врагове но просто понеже става прекалено дълга статия няма да се впускам в прекалени обяснения.
Освен четерите разнообразни епизода за Single Player играта си има и мрежа. Можете да играете чрез Direct Cable Connection, Modem и др. Малко е бедничко за игра в мрежа защото могат да участват само 4 човека и картите не са изключително много. Хубавото е че можете да играете на Cooperative и Death Mach.
Графиката не е никак за лоша е за игра от 1996 г. Може и да не ви се стори за чудо и приказ. Все пак всичко е 3D с малка намеса на двуизмерната графика. Звуците са предимно гърмене на пушки, взривове, викове на умиращи. Така забравих да ви кажа че можете да правите противниците си на парчета.
Играта е доста добра!И би Ви допаднала ако сте фен на Quake 3, нищо няма да ви коства да си издирите и първата част. А за тези които имат по-слаб компютър и им се играе някои твърд екшън то решението е Quake. Kill them all…

Оставете отговор