Project Scard: Praeter no Kizu

project scard cover

Project Scard: Praeter no Kizu или още Scar on the Praeter, бе едно от сезонните анимета, които проследихме през тази зима. Неговият финал пристигна в петък вечер, а хубавото чувство от него веднага ме провокира да напиша ревю. Praeter no Kizu е симпатично произведение с красива анимация, чаровни герои и вкусна атмосфера, в която си струва да се потопиш.

yamato kai

Акацуки е част от Токио, в която законите не важат. Там един срещу друг застават Скардовете – хора, надарени с мистични татуировки, позволяващи им да контролират свръх силите на легендарни зверове. Най-велик от тях е героят Ейджи Арашиба, който закриля обикновените хора. Младият Ямато Кай иска да прилича на него, но когато двамата обаче се срещат се случва ужасното – Ейджи бива убит, а Ямато наследява татуировката му, даряваща го със силите на Цербер. Казума, братът на Ейджи, както и приятелят му Сакишима, приютяват момчето, което бързо ще трябва да се научи да оцелява в сложните интриги на Акацуки и борбата между групировките “Хелиос”, “Сумрак” и “Артемис”, опитващи се да спечелят надмощие в зоната под неодобрителния поглед на полицията. Точно тогава, като меч, разсичащ Гордиев възел, обаче започва да върлува чудовищния Фенрир, Гълтача на боговете. Той заплашва всички с унищожение и Ямато ще трябва да го спре. Дали обаче е готов да разбере истината за него?

fenrir revealed

Praeter no Kizu ми направи впечатление още в самото начало с нестандартния микс между стандартна и компютърна анимация, при който се получава дисонанс, по парадоксален начин приятен за окото. Той помага да потънем в мистериозния свят на историята, а тя е дотолкова оплетена, че най-добрият съвет към зрителя е просто да се отпусне, докато я гледа и да се остави на усещанията, носени от разказите на отделните герои, до един харизматични, но и загадъчни. Търпението си струва, тъй като накрая всичко получава повече от добро обяснение.

eiji gun

За една история със суперсили е много важно как са направени битките, като с радост мога да кажа, че в Praeter no Kizu те са се получили чудесно, представящи сблъсъци на персонажи с напълно различни и интригуващи умения, които се преплитат и сблъскват по невероятни начини. Мечоносци се изправят срещу стрелци, лунната светлина се превръща в оръжие, а Фенрир изглежда сякаш непобедим, обвит от чудовищните си пламъци. Резултатът е истинско удоволствие за сетивата.

kazuma

Eмоцията в историята също е красива, като в основата му е идеята за сприятеляването на доста екцентрични персонажи, от което по естествен начин идват и внушенията за търпимост, а когато се налага и за прошка. Всичко това придава етичен смисъл на Praeter no Kizu, макар основната сила на анимето да е в естетиката.

sakishima

Като цяло Praeter no Kizu е силно аниме предложение и се радвам много, че послушах приятелката, която ми го препоръча и го гледах. Това е точно типа история, който харесвам – с красиви, харизматични и могъщи герои, чиято съдба оформя интригуващ и непредвидим сюжет. Зимата на 2021-ва беше неочаквано силна откъм аниме предложения, но макар Praeter no Kizu да няма популярността на някои от тях, действително си заслужава вниманието ви. Аз лично стискам палци да има втори сезон!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор