One Rainy Night

rainy night classic

Тази седмица ще си налеем една много типична за автора чаша леймънада.

One Rainy Night е кратка брутална история, изпълнена с насилие. Много от леймънитите я определят като най-любимата си книга. Сред тях са и редица хорър автори като Уайл Е. Йънг, Кристин Морган и Брайън Кийн. Спокойно мога да заявя, че и на мен ми е в топ пет леймънови книги защото за разнообразие, тук цялата психопатщина си има логично обяснение, а чичо Дик дори оставя повечето от главните си герои, тези които е успял да направи симпатични на читателя, да оживеят.

В малко градче в Калифорния е извършено брутално убийство от омраза. Още преди да се разбере кой е извършителя, над целия град започва да се сипе черен дъжд. Всеки попаднал под капките полудява и започва да коли и изнасилва наред. В тази обстановка, Леймън ни разказва четири свързани истории.

rainy night vintage

Линда е тийнейджърка, чийто приятел Макс е убитият. Точно преди да завали тя се отправя към полицията с майка си. Докато дава показания на полицай Тревор, целият ад се отприщва. Тревор се опитва да стигне до приятелката си Морийн, без да знае къде е, а междувременно трябва да провери дядото на Макс, за който Линда твърди, че е худун, предизвикал всичко за отмъщение.

На друго място Бъди, Лу и Дъг – тримата отговорни за убийството решават да се отърват от Линда, за да не ги издаде. Знаят, че тази вечер е детегледачка, но не знаят, че е отказала, за да даде показания в полицията. Докато пият за надъхване започва да вали и доставчика на пица (Морийн, приятелката на Трев) ги напада. Успяват да я спрат и нещата се заплитат още повече.

Кара е хлапето, което трябва да се наглежда. Вместо Линда за бавачка идва нейната съученичка Дениз. Когато остават сами и започва да вали, Дениз се обажда на приятеля си Том да намине. Той пристига, но обхванат от лудостта на черния дъжд. На всичкото отгоре, тримата изроди също се изсипват.

Джон е бащата на Кара, който се оказва задръстен в ресторант заедно с жена си и още двадесетина човека, а от пред дебнат поне 30 полудели от дъжда и жадни за кръв откачени. Бивш ветеран от Виетнам, Джон ще направи всичко възможно да спаси жена си и да види отново дъщеря си.

Четирите истории се преплитат постоянно и не оставят на читателя и момент спокойствие. Като, както обикновено при Леймън, постоянно трепериш кой ще убие и колко гадно.

Силно препоръчвам тази книга, ако искате да се запознаете със зрялото творчество на чичо Дик. Гилти плежър от всякъде.

rainy night awesome

 Ревю на Иван Величков

Оставете отговор