North West 200

nw 200

Макар да сме сайт за фентъзи и фантастика, в Цитаделата стана традиция да представяме интересни надпревари и пилоти от света на високите скорости, като този месец ще се спрем на Норт Уест 200, международно мотоциклетно състезание, което е и най-голямото спортно събитие на Северна Ирландия. То представлява уникално предизвикателство, което комбинира тръпката от маратона на остров Ман с напрежението от традиционните пистови гонки.

nw retro

Идеята за Норт Уест 200 се заражда в началото на миналия век, като името му идва от това, че е трябвало да се провежда някъде в северозападната част на Ирландия. После са избрани градове от северната част – Портстюарт и Портръш – но заглавието си остава. Трасето представлява комбинация от обществени пътища, отрязани от достъп за публиката по време на събитието, като мотоциклетите трябва да минат покрай доста частни домове по покрайнините на града. По това Норт Уест 200 наподобява прочутото състезание на остров Ман, но моторите не излизат поотделно, като на рали, а заедно, както биха го направили в Мото Гран При например. През годините типът машини, които са се състезавали се променя, но днес това са мотоциклети от класовете супербайк, суперспорт, суперсток и супертуин, като всеки от тях има отделна надпревара.

nw start

Трасето на Норт Уест 200 е изключително бързо, като най-високата записана скорост, през 2012 година, е 335 километра в час. Това за съжаление неминуемо е водило до трагедии в миналото. Първата от тях е през 1939-та година, когато загива Норман Уейнрайт, а най-зловещият момент в историята на надпреварата е Черната Събота от 1979-та година, когато цели трима състезатели губят живота си по коварното ирландско трасе. Общо загиналите са 19, като може би най-именитият от тях е асът на този тип състезания Робърт Дънлоп, като фаталната за него година е 2008-ма. Това кара промоутърите на надпреварата да предупреждават, че тя не е за хора със слаби сърца, макар в интерес на истината да е далеч по-малко кръвопролитна от адското състезание “Турист Трофи” на остров Ман, където всяка година умират по няколко състезатели.

nw battle

Най-успешният пилот на Норт Уест 200 е Алистър Сийли, който се състезава и до ден днешен и вчера спечели 28-ма победа в надпреварата, печелейки единият от класовете. Втори във вечната ранглиста е трагично загиналият Робърт Дънлоп с 15 победи, а Майкъл Рътър е с 14. Най-успешната марка мотори по трасето е “Хонда” с 86 победи през “Ямаха” със 73 и “Нортън” с 41.

nw race

“Норт Уест 200” се завърна в календара на моторните спортове през миналата година, след като на организаторите им се наложи да направят пауза по време на пандемията от коронавирус. Тази година изглеждаше, че също няма да се намерят пари за състезанието, но частен бизнесмен помогна и така “Норт Уест 200” започна вчера с няколко състезания привечер. Основният ден от надпреварата обаче е съботният, като той се очаква да започне в 12ч българско време. Може да го проследите пряко от сайта на ВВС Северна Ирландия, като само трябва да направите безплатна регистрация. Сторите ли го, ще имате възможност да се насладите на едно от най-уникалните състезания в света на мотоциклетизма.

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор