Noragami

noragami-poster

Известен е моят характер на магаре, на което му препоръчваш нещо добро, а то се дърпа, не може, не ще, не желае и не се старае. От доста време “Noragami”, аниме, направено през 2014-та от студио “Bones” (създателите на “Железният алхимик” и “Мечът на странника“) стоя в списъка ми за гледане, после го махнах, пак го сложих и накрая, чак когато прочетох, че е идеално за фенове са “Синият екзорсист“, реших да го гледам, като при това отново го отложих и преди това минах през по-посредствения “Гайвър” от 2005-та. Макар да се съмнявам нещо да може да промени пословичния ми и по произход на майчиния ми род ямболски инат, съм повече от доволен, че накрая гледах анимето, чието заглавие би могло да се преведе като “Бездомния бог”, защото става дума за наистина качествена фентъзи история, в която се преплитат мотиви от колоритната и самобитна японска митология.

noragami-poster 2

Ято е бог на повикване и изпълнява всякакви желания за монета от пет йени, като се надява някой ден с това той да стане изключително почитания глава на нова религия – ятоисти. За момента обаче тези му мечти са изключително далеч от реализацията си и максимумът, на който е способен е да погуби някой аякаши – призрак, който обсебва хората и им внушава да правят злини. Скоро обаче и това му умение се губи, тъй като вълшебното му оръжие, което има свой характер и може да се превръща в момиче, го напуска заради твърде потните  длани, с които го размахват и така той остава невъоръжен, бездомен (няма дори собствено светилище) и съвършено безполезен. В един момент дори изглежда, че ще бъде блъснат от автобус, но това бива забелязано от тийнейджърката Хиори, която се втурва да го спасява и затова сама бива ударена. За щастие инцидентът е без летален изход, но Хиори придобива досадна болест – душата понякога излиза от тялото й, като го оставя да спи. Когато разбира, че загадъчното синеоко момче, което е спасила всъщност е бог, тя се примолва той да я изцери, а Ято се съгласява, но след това започва да се куми и чуди как да го направи. По време на премеждията им, в които се срещат с други богове като несериозницата Кофуку и войнствената Бишамон, Ято все пак намира малко духче, което да се превърне в новия му меч, в стила на Touken Ranbu. За нещастие мечът придобива формата на млад юноша, чиито характер сериозно започва да вреди на бога, който го върти – а в същото време от миналото на Ято изплува Рабо, онзи, когото призоваваш, за да отнеме живота на неприятеля ти…

Yato.(Noragami).full.1691045

Noragami е едно истинско бижу, което наистина ще допадне на всички, които обичат “Железният алхимик” и “Синият екзорсист”. Това аниме преплита в себе си свежарска комедия, зрелищен екшън, прекрасно развитие на многопластови характери и невероятни митологични мотиви, за да създаде наистина епична история, която пленява въображението. Атмосферата е изградена по невероятен начин, а моментите, в които ще се разсмеете са точно толкова силни, колкото и онези, в които очите ви ще се насълзят или миговете, когато адреналинът ще започне да бучи в ушите ми. За отбелязване е и великолепният, някак замечтателен саундтрак, който успява да предаде душата на анимето.

Макар да има продължение, което смятам да гледам скоро, самото Noragami е от едва 12 епизода, така че се гледа на един дъх. Пускайте си го и се наслаждавайте – наистина си заслужава!

Тагове:  ,

3 коментара за Noragami

  • Цитаделата  :

    […] на Цитаделата, в който за победата се състезават Yato от Noragami  и Акира Фудо от Devilman: Crybaby! Кой ще спечели? Гласувайте […]

  • Цитаделата  :

    […] Noragami […]

  • Цитаделата  :

    […] на анимета като “Синият екзорсист” и “Норагами“. Стаз е чаровен и готин герой, който яде бой и […]

Оставете отговор