Night Train to Murder (Ishmael Jones #8)

night train

Поредицата на Саймън Р. Грийн за извънземния суперагент Ишмаел Джоунс продължава, но осмата книга Night Train to Murder се чувства повече като пълнеж, отколкото като реален напредък на историята.

Ишмаел Джоунс, мистериозният извънземен, който живее дегизиран като човек сред хората, получава поредното си поръчение от загадъчната Организация, за която работи в замяна на защита на анонимността му. Джоунс трябва да опази компрометиран политик, който пътува инкогнито в експресен влак, за да заеме новата си длъжност – началник на отдела за телепатични оръжия на Обединеното Кралство. Само че мисията се обърква от самото начало – човекът бива убит докато си седи в тоалетната, а останалите пътници във вагона през цялото време са били под погледа на Ишмаел. Как е станало убийството? Джоунс ще трябва да разбере…

Тази имитация на “Убийство в Ориент Експрес” не ме впечатли ни на малко, въпреки пословичната ми симпатия към историите с влакове. Книгата е добре написана, понеже Саймън Грийн ги умее тези неща, но фантастичните елементи стоят като кръпка към една съвсем стандартна мистерия, а разрешението на случая ми се видя някак изкуствено. На всичкото отгоре в епилога разбираме, че залогът всъщност не е бил толкова голям и така сме чели 200 страници ей тъй, просто за удоволствие. Чак финалното изречение обеща нещо интересно за следващ том, но според мен не е зле поредицата да се ориентира към привършване.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор