Nickelodeon Teenage Mutant Ninja Turtles Season 1

tmnt-group
Сериалът “Костенурките Нинджа” на “Никелодеон”, започнал излъчването си през 2012-та година, е третата голяма анимационна поредица за колоритните герои от каналите на Ню Йорк, след класиката от края на 80-те години и атрактивната екшън версия от 2003-та. Тя създава силна нова история, която ще допадне както на старите фенове, така и на новите зрители. Нивото на компютърна анимация е много високо и съперничи на “Clone Wars” и “Transformers Prime”, а раздвиженият сценарий, предполагащ много лафове, динамични битки и интересни обрати в сюжета, превъзхожда видяното в игралните филми от поредицата на Майкъл Бей, като имате предвид, че аз въобще не ги намирам за лоши.
Историята е позната на олдтаймърите, но все пак нека си я преговорим отново, още повече, че в тази й реинкарнация има някои разлики спрямо предишните версии. Всичко започва, когато Хамато Йоши, напуснал родната си Япония след като губи всичко, купува четири малки костенурки и бива залят от мутаген.
TMNT_2012_Babies
Костенурките мутират във влечугоподобни, но симпатични хуманоиди, а самият Хамато става на плъх, известен като Шплинтер. Вместо да увеси нос след сполетелите го събития, Шплинтер решава да обучи костенурките и ги прави на нинджи, всеки от които има специфични умения и, което е по-важното, характер. Леонардо е лидерът на отбора, храбър и хладнокръвен майстор на меча, който върти едновременно две остриета. Рафаел е най-силният боец на тима, вечен бунтар, размахващ тризъбците сай и винаги готов на битка или караница. Донатело, който върти бойна тояга, е техническият гуру в екипа и непрекъснато изработва всевъзможни джаджи. А Микеланджело е душата на компанията, сладур, който маха иначе доста опасните нун-чаку, които може да разтяга и до още по-опасната кусариграма – верига с острие накрая. Веднъж придобили уменията на нинджа, костенурките решават да излязат на повърхността и се оказва, че съдбата ги е предрекла да са герои, тъй като веднага се забъркват в неприятности.
Причина за това са нашествениците от измерение Х, извънземни мозъци, наречени Краанг /и да, тук те са цяла раса!!!/. Именно Краанг са създали мутагена и в момента отвличат учени, за да успеят в пъкления си план за инвазия срещу земята. Сред отвлечените е и бащата на малката Ейприл О’Нийл, която неволята запозната с костенурките. За нещастие Краанг, макар и действащи в синхрон с кошерното си съзнание, не винаги успяват да контролират мутагена и така всевъзможни уроди плъпват из Ню Йорк – бурен, паяк, гълъб, крокодил, саламандър и какви още не твари, с които Костенурките трябва да се справят. Допълнителен дразнител е и лудия учен Бакстър Стокман, който е силно комплексиран и компенсира това с пагубни изобретения. Но най-опасен за Костенурките е могъщия Шредер, стария враг на Хамато Йоши и господар на смъртоносния клан Фут. Когато разбира, че съперникът му от едно време е още жив и е обучил свои нинджи, той се зарича да го намери и отново да му отнеме всичко…
tmnt-3-21Сериалът “Костенурките Нинджа” на “Никелодеон” за пореден път ме увери, че големите изпускаме много, като не следим какво гледат децата. По-горе направих сравнението с “Трансформърс Прайм” и “Войните на клонираните” и сега потвърждавам, че сериалът наистина е на тяхното супер високо ниво, като в същото време запазва характерния стил на “Костенурките Нинджа” от едно време. Анимацията ще ви накара да си спомните защо сте обичали тези герои като малки /или, ако още не ги познавате, да се влюбите в тях/, като развива персонажите им в интересни посоки, предлага високо напрежение на зрителите и в същото време никога не пропуска да разведри атмосферата с уникални лафове, най-често дело на Майки. Друго нещо, което допадна специално на мен, са типично осемдесетарските сюжети за уроди мутанти, които беснеят срещу човечеството. И този мотив, както и цялата нинджа мистика, бяха характерни за едно време, а новият сериал доказва, че съчетаването им още може да предложи силни емоции. Завършекът на сезона си е вече истински епичен и подчертава постигнатото от екипа на “Никелодеон”.
Като цяло последната анимация за Костенурките Нинджа е шеметно приключение, а това, че вече има четири направени сезона, като за излъчване се готви пети, ме кара само доволно да потривам ръце. Това е серия, която не е за пропускане.

Оставете отговор