Murder in the Dark (Ishmael Jones #6)

murder-in-the-dark

Преди десетилетия във Великобритания катастрофира космически кораб от друг свят, а почти целият му екипаж загива. Оцелява само един пришълец, който използва изгасващите машини на кораба, за да се превърне в човек. При трансформацията нещо се обърква и той губи спомените за миналото си, които остават в съзнанието му само като неясни кошмари. За да оцелее, извънземният става агент на мистериозна Организация и се заема със случаи, за които широката общественост никога няма да узнае. В замяна, той може да оцелее скрит и вечен дори в нашето общество, в което камерите са навсякъде.

Но сега Ишмаел Джоунс е изпратен да решава случай, който може да е твърде странен дори за него, пришълецът от звездите. В дълбоката английска провинция, в земя на зловещи легенди и мистериозни изчезвания, се е появила дупка в реалността, идеален кръг към нищото с ужасна притегателна сила. Самото присъствие на дупката нарушава всички познати физични закони, а един учен около нея вече е пропаднал вътре, изчезвайки безследно. Ишмаел е изпратен да бди над екип специалисти, които трябва да разберат какво представлява този странен феномен. Но когато те започват да измират един по един, суперагентът ще трябва да разбере истината – дали от дупката е излязло нещо чуждо на нашата реалност, което е жадно за кръв или сред експертите има безскрупулен убиец, решен да елиминира колегите си…

Саймън Р. Грийн е майстор на екзотичните жанрови смеси, като в книгите си често комбинира фентъзи, хорър, фантастика и крими, а резултатът всеки път е малко или по-голямо литературно бижу. В случая с “Murder in the Dark” говорим за тънка книжка, която няма и 200 страници, но затова пък е богата на персонажи и събития. Саймън изгражда атмосферен декор за романа, действието в който се развива в научен палатков лагер, а след това разгръща няколко мотива, сред които са страхът от неизвестното, както паранормално, въплътено в дупката, така и от невидимия убиец, който може да бъде почти всеки от героите. Обратът е такъв, че трудно може да се предвиди в целия му мащаб, като обогатява митологията на света, в който живее Ишмаел и в същото време не жертва сюжета на романа в името на поредицата. Само Саймън Р. Грийн може да напише такава книга, а аз вече чакам следващия том!

Оставете отговор