Mo Dao Zu Shi: Grandmaster of Demonic Cultivation

mo dao zu shi

“Ерес”, реагира Петя Иванова от нашия клуб на “Цитаделата”, когато споделих в тайния ни чат, че съм си пуснал да гледам китайско аниме. В крайна сметка форматът се свързва по традиция с Япония, където специфичният стил на рисуване е възникнал и се е развивал. Когато обаче видях кадри от тази история на стената моя приятелка от група за Touken Ranbu ми стана любопитно за какво става дума и реших да дам шанс на тази история, като с това се ограмотя малко и за новата, китайска школа в анимето.

Mo Dao Zu Shi е адаптация на популярна в Китай фентъзи книга, като е адаптирана в оригинална анимация за Интернет тази година. Историята ни пренася в един фантастичен средновековен вариант на Поднебесната империя, в който екзорсисти, следващи будизма, използват могъщи заклинания, за да пазят населението от призраци и зомбита. В този свят е живял могъщия чародей Вей Вушиан, привлякъл си омразата на мнозина с черната демонична магия, която е използвал. Ала един младеж, отхвърлен от рода си като лунатик, призовава душата му и така той се връща на белия свят… за да попадне както на стария си съперник, сразил го в миналото, така и на могъщи същества с пъклен произход.

mo dao zu shi wei and lan

Този сюжет сам по себе си звучи достатъчно любопитно, но ни представя само пилота на сериала, разделен на две части, а същинските епизоди ни връщат назад в миналото, като ни запознават с младия Вей, пакостник и пройдоха, който гневи както учителите си от школата по екзорсизъм, така и мащехата си Мадам Ю, която подозира, че чичо му обича него повече от тяхното собствено дете Жанг Ченг. Човекът, който обаче най-много се ядосва на несериозното отношение на Вей към правилата на школата е Лан Уангжи, аристократичен и аскетичен майстор на култиваторската магия срещу зли сили. Точно той е натоварен да следи Вей да изпълнява наказанията, дадени му от техните гневни учители, но скоро сам вдига кръвно от пакостите му… и все пак между двамата припламва искра. Ала за съжаление времето, в което живеят е размирно и един от клановете екзорсисти – Уен – придобива огромна сила, като започва да налага все повече рестрикции на останалите и постепенно налага абсолютна тирания, чието грозно лице е младият Уен Чао, надменен и дребнав принц, който с наслаждение унижава връстниците си. Когато Вей провокира тиранът, като спасява Лан от сигурна смърт, домът, в който той е израсъл, бива нападнат и това задвижва поредица от зловещи събития…

Каквото и да кажа за Mo Dao Zu Shi, няма да е достатъчно. Ще започна с това, което ми направи особено силно впечатление още от началните надписи – високото ниво на продукция. Не съм виждал такава анимация нито в японско аниме, нито в американска продукция. Всичко е невероятно красиво, а природните гледки, които виждаме заедно със средновековните китайски сгради, омайват и очароват зрителя. Това обаче е най-малкото нещо, заради което си заслужава да видите Mo Dao Zu Shi.

mo dao zu shi poster

Анимето има СТРАХОТНИ герои. Вей Вушиан е най-чаровният протагонист, който съм виждал от много, много години насам – за читателите на фентъзи ще ми бъде най-лесно да го опиша като Нико с характера на Лио от “Героите на Олимп” или пък някой от братята Фред и Джордж Уизли с тъмна страна. Забавен и готин, той завърта главата ви от самото начало и е сърце на историята, но не по-малко важна роля имат братовчед му Жанг или достолепния Лан. Не мога да не спра вниманието си и на една невероятна героиня, Мадам Ю, която носи в себе си драматизъм, не по-малък от този на Снейп да кажем, но като поведение и стил достига класата на любимата ми кралица Морати от Warhammer – властна, амбициозна, не цепи басма никому, може да бъде и зла, но в крайна сметка иска доброто за своето дете и носи дълбоко страдание в душата си, което не й пречи да се бори за това, което обича. Злодеите също са добре направени, но не очаквайте да останете очаровани от тях. Уен и техния разхайтен син са злото такова, каквото е в живота. Не е величаво, не е епично, не е харизматично, а е дребнаво, гадно и обезкуражаващо. Анимето е и сериозно предупреждение срещу абсолютната власт, послание, което е дръзко да се отправи в комунистически Китай, но все пак е било пуснато на екран, което показва развитието на тази държава.

wei wuxian

Сюжетът на Mo Dao Zu Shi е комплексен и интригуващ, като различните домове екзорсисти напомнят повече на рицарските родове от “Игра на тронове” от Джордж Р.Р. Мартин, като има сходно ниво на борба за влияние и власт, а Уен донякъде напомнят на Ланистър. В същото време животът на младите герои, обречени да се изправят един срещу друг в бъдещето навява спомени на историята на Мародерите от “Хогуортс”, като правя всички тези паралели не като обвинение за кражба на сюжета, а само като ориентир на усещането, което може да изпитате като гледате анимето. Най-важен, разбира се, е личният, човешки елемент в отношението е между героите, а той е изцяло оригинален и непредвидим, макар характера на историята да е на прикуъл. Тук трябва да отбележа, че книгата, по която е направено анимето е шоунен-ай, което ще рече, че има намекната романтична връзка между Вей Вушиан и Лан Уангжи. Тя е изключително дискретна и невнимателният зрител би я пропуснал, но веднъж хваната, не дразни, а добавя допълнителна емоция към драмата на историята и нито в един момент не я засенчва – Mo Dao Zu Shi си е епично фентъзи за борбата с тиранията и границите, които не бива да се пресичат по време на нея.

Битките и екшънът в историята са на майсторско ниво, с добре направена хореография и разнообразни заклинания. Героите са могъщи и изкусни в уменията, които владеят, но Mo Dao Zu Shi никога не попада в капана на Nanatsu no Taizai например, просто да блъскат още и още супер сили, докато цялата история не се превърне във фарс. Тук нещата са истински и дори най-могъщият може да бъде убит от неизвестен войник.

wei zu

Накрая бих искал да отбележа колко смело е това аниме да бъде направено в Китай, където законите са много строги, особено под властта на сегашния им президент, могъщия Си Цзинпин. За разлика от колегите си в Щатите, които се тупат колко са прогресивни на сигурно място зад дуварите на имотите си в Калифорния и Ню Йорк, екипът зад Mo Dao Zu Shi е създал една история за любовта на две момчета, борещи се за лична, религиозна и обществена свобода в страна, където строго се следи кой какво точно говори и твори. Резултатът обаче е една история с огромен емоционален заряд и потенциал да достигне нивото на най-добрите образци както на съседна Япония, така и на Запада – или вкратце, да бие по качество “Железният алхимик” и “Хари Потър”.

Дали това ще стане, предстои да разберем, но знаците са обещаващи. Догодина чакаме втория сезон, както и игрален филм. Можем само да се надяваме, че те ще стъпят здраво на основата, поставена от първите 15 епизода и ще изградят това, което Вей и Лан заслужават.

Ревю на Александър Драганов

П.С. Знам, че някои отакута са свикнали са с японския и не се кефят на това как звучи китайския език. Ще имате да взимате. Мандарин е прекрасен, звънлив и звучен език, който пасва идеално на Вей. ^_^

Тагове:  ,

3 коментара за Mo Dao Zu Shi: Grandmaster of Demonic Cultivation

  • Цитаделата  :

    […] в ревю новия феномен в анимето, китайският сериал Mo Dao Zu Shi, адаптация по популярна книга. Аз научих за него от […]

  • Цитаделата  :

    […] аниме Mo Dao Zu Shi превзе публиката това лято, а главният герой в него, […]

  • Цитаделата  :

    […] игралният сериал по анимето Mo Dao Zu Shi или по точно алтернативната адаптация на оригиналния […]

Оставете отговор