Mo Dao Zu Shi 3

mo dao grand finale

Финалният сезон от анимето Mo Dao Zu Shi вече е в историята и чувствам огромно облекчение, че “Тенсент” успяха да завършат историята по фентъзи епоса на Мосян Тунсю преди ефектът от новата културна революция в Китай да се усети осезаемо. От напрегнатата първа до последната емоционална серия сезонът беше повече от добър и почти достигна върховото ниво на оригинала, като в същото време предложи удовлетворяващ завършек за Уей и Лан, двама от най-знаменитите герои на нашето време.

mo dao blind swordsman

Уей Усиен се е завърнал от мъртвите и отново е в един отбор с майстора на екзорзисма Лан Уандзи (за ревюто проверихме как би трябвало да се изписват имената на български в официалната българска транскрипция от китайски). Сега двамата навлизат в изоставен град, където призраците стенат непрестанно, а злодей с черно сърце им е приготвил смъртоносен капан. Ще успеят ли двамата заклинатели да се справят предизвикателството? Дори това да се случи, то тогава те просто ще се изправят на пътя на истинския си враг, медногласен манипулатор, забъркал пъклен план…

MDZS baddie

Mo Dao Zu Shi 3 e върхов представител на китайското епично фентъзи аниме, невероятна история с незабравими герои и много приключения, в които протагонистите ще трябва да победят враговете си не само с магическите си сили, но и по пътя на логическите разсъждения. Резултатът от това е вълшебна кримка в един митологичен Китай, чиито обрати може би не толкова изненадват, колкото въздействат с драматизма на персонажите си, всеки от които има добра лична причина да действа по един или друг начин – дори (повечето от) най-лошите. Действително останах малко недоволен от това, че нямаше грандиозна битка с финалния злодей, но затова упреквам повече цензурата на комунистите, която ограничава свръхестествените проявления в анимацията, а не толкова екипа на “Тенсент” и Тунсю, тъй като сюжетът е супер, а начинът, по който е анимиран респектиращ. Прекрасното чувство от последната серия, направена по ръба на бръснача така, че да бъде одобрена за излъчване, обаче компенсира това напълно и ми стопли сърчицето.

Mo Dao Zu Shi е едно от големите фентъзита и велики анимета на нашето време – и съм благодарен, че успях да извървя пътя до финала му.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор