Marvel vs DC

Marvel vs DC

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 03.12.2006

Marvel vs DC

Spider-Boy.jpg

Двете най-популярни издателства за комикси в света несъмнено са фирмите Marvel (известна с герои като Спайдърмен и Х-Мен) и DC (създала образи като Батман и Супермен). И двете са правили много често кръстоски помежду сюжетните линии на собствените си герои, но феновете на рисувани образи неведнъж и два пъти са се интересували от това как биха се развили срещите или битките между супергерои от двата конкурентни свята. За разлика от филмите, гълтащи доста пари, комиксите се правят по-бързо и по-лесно и затова през 1997 година двете фирми запретнаха ръкави и събраха за малко световете си в титаничен сблъсък, оставен на перото на Дан Юргенс (известен комиксов автор, популярен най-вече с почти скандалната си серия “Death of Superman”.
В комиксите двете вселени са представени като могъщи братя, които в мига, в който научават за паралелното си съществуване се предизвикват един друг, което води до серия сблъсъци между известни супергерои, повечето от които със сходни сили, като победителят единствен ще оцелее, а загубилата вселена ще трябва да изчезне.
Е, накрая естествено не става така, но пък битките, разиграли се в три броя, са доста интересни. Мачовете са общо 11, като 5 от тях (с най-известните герои) се решават с директно гласуване от страна на феновете. То завършва с леко надмощие на фирмата Marvel, чиито образи печелят три от мачовете, подложени на гласуване и шест от всичките, срещу съответно 2 и 5 за съперниците си от вселената на DC. Близкия като стойност резултат определено не очертава ясен победител, като това води до временно сливане на двете вселени в така наречения свят “Amalgam”, населяван от нови и странни образи като Spider-Boy (Спайдърмен и Супербой в едно), Dark Claw (Батман и Върколака от Х-Мен), Super Soldier (Супермен и Капитан Америка) и т.н. Накрая двете вселени отново се разделят в последния брой 4, но дават нови герои, за всеки от които излиза рисувана книжка 🙂 Ще се помъча да ги издиря и да ви ги разкажа, но сега ще се върна на 11-те битки с кратко описание за тях:

Спайдърмен срещу Супербой
Тази битка изправя един срещу друг добре познатия фотограф Питър Паркър, познат на всички фенове като легендарния Спайдърмен и Кон-Ел, тийнейджър клонинг на Супермен и смъртния му враг Лекс Лутър, млад супергерой, известен като Супербой. В битката Спайдърмен се възползва от ловкостта и хитростта си и успява да подлъже Супербой да се забие електрически трафопост докато е оплетен в паяжината му. Цитирам самия Спайди: “Sorry, kid”.
Победител: Спайдърмен

Батман срещу Капитан Америка
В този дуел Нощния Рицар от Готам Сити се изправя срещу пазителя на САЩ. Въпреки невероятното си оръжие – непробиваемия щит, пред който дори ноктите на Върколака от Х-Мен са картонени, Капитан Америка се оказа недостатъчно добър за съобразителния Батман, който го просна, печелейки очаквано победата.

Супермен срещу Хълк
Наистина титаничен сблъсък между супергерои с направо безгранично могъщество, класическия образ на Супермен и рушащия всичко Хълк. Битката между двамата бе чисто физическа и без кой знае колко обрати – просто дуел на двама много могъщи мъже. В крайна сметка класиката си е класика и Супермен победи с нокаут, за огромно мое удоволствие – никога не съм можел да понасям зеления грозник.
Победител: Супермен

Робин срещу Jubilee
Това беше единствената битка между герои с различен пол (момче срещу момиче), която срещна добре известния партньор на Батман и най-малката от екипа на X-Men. Всъщност битката между тях беше почти на шега, тъй като двамата взеха, че се харесаха и първо се гушкаха, а чак после се поступаха в хитровата битка, където Робин успя да надхитри Jubilee, която напразно стреляше бликаща енергия от ръцете си насам-натам – подлъгвайки я с пелерината си, Робин я оплете във въжета и след това ухилен кацна отгоре и.
Победител: Робин

Електра срещу Жената-Котка
Мяуу, както гласеше една всъщност отвратителна реклама. Двете бойни мадами скачаха, драскаха се, хъскаха си една на друга и се заканваха, но накрая Електра събори Котето в пясъчник и отнесе победата. Както бяха нарисувани, заслужена победа – Електра бе значително по-хубава 🙂
Победител: Електра

Flash срещу Quicksilver
Битка на бързаците. Светкавицата, ако не сте гледали стария сериал или сериала Justice League е симпатичен младеж, ударен от мълния и придобил скоростта и. Другия момък пък е от Х-Мен и се води рода на Магнето, макар каква точно в момента не мога да определя – там роднинствата са доста сериозни. Битката не бе особено дълга – Флаш просто се оказа по-бърз и ошамари Куиксилвър, просвайки го на земята.
Победител: Флаш

Storm срещу Wonder Woman
Още една битка на красиви, но твърде силни жени – този път популярната амазонка от Justice League и Буря от “Х-Мен”. Интересна битка, в която Жената-Чудо имаше предимство като сила, но дори и тя бе безсилна пред гнева на светкавиците, които Буря изля върху нея, след което се извини, поемайки припадналата си противница в ръце.
След дъжд качулка…
Победител: Буря

В останалите не така интересни битки Уолвърийн разби от бой слабопознатия ми като злодей от Justice League Lobo, Аквамен победи Намор Подводния (интересна битка в глъбините, но не познавам въобще героите), Сребърния Сърфист (вестителя на Галактус от “Фантастичната Четворка”) надделя над Green Lantern (от Justice League – в комиксите обаче е бял, а не чернокож), бог Тор пък надделя над Капитан Марвел, последния, въпреки името си е от вселената DC.
В края на 1997 година поредицата печели награда от феновете за най-добро заглавие в ограничени броеве, аз бих казал, че макар и с доста абсурден сюжет, серията е страхотна. Героите са отлично нарисувани, а битките драматични и интересни, като самото им съществуване е причина фена да прочете комикса. 🙂

Dark_claw.jpg

Оставете отговор