Magic Lands

magic lands

Magic Lands е фентъзи история от две части, дело на автора Робърт Станек. Тя не е част от големия цикъл за Мъгливото минало (Ruin Mist), но навремето имаше много реклама за нея, затова реших да я прегледам.

Рей е младо момче от село, намиращо се на блатиста територия и пълно с опасни животни. На него му предстои ритуал за възмъжаването, в който той трябва да излезе от границите на родния си край и да стигне до това, което му е известно само като Отвъд. По пътя го дебнат хищни влечуги, с едно от които обаче ще трябва да се сприятели, а излезе ли в по-цивилизовани земи, заплахата е дори по-опасна – попада във владението на зъл и тираничен магьосник. Малко по-късно друго момче от селото, на име Тал, извършва непростим грях и също ще трябва да напусне – но в него е единствената надежда Рей да оцелее при сблъсъка си със слугите на магьосника…

Станек за мен винаги е имал силата да измисля интересни сюжети и персонажи и като по-млад намирах това за достатъчно. Тук това отново е така, като и Рей, и Тал ми станаха симпатични, а приключенията с тях определено не са безинтересни. Светът, към който авторът предлага и много добри лични илюстрации, също е интересен и оригинален. За жалост като писател, който се издава сам, Станек не винаги успява да прецизира стила си, за да предаде на читателя точно какво иска да каже и вече като по опитен читател отчитам, че това ме дразни доста. Освен това конкретно в тази книга втората част е доста разтеглена, което ме накара да я довърша по диагоналната линия. Като цяло, прочетох Magic Lands заради носталгията по миналото, когато ревюирах книгите от поредицата Kingdoms and the Elves of the Reaches с възторжени слова и макар старата магия да не се върна, не съжалявам, че го направих.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор