Legacy Of Kain : Blood Omen

Legacy Of Kain : Blood Omen

Автор: Razael

Разбира се, тази статия се отнася за една невероятна фентъзи сага, а именно Legacy of Kain (Наследството за Кейн).
Да това е серия от компютърни игри, но няма да ви занимавам с геймплеи и такива геймърски неща. Целта на нашитестатии е фентъзито, действието, историята и светът. Та да почнем по същество.
Светът на действието е една от страхотните фентъзи вселени наречена Носгот. Какво представлява Носгот? Това е един невероятен, завършен фентъзи свят, в който не се копира нищо от други фентъзи игри и книги. Носгот е един загиващ свят(планета го наречете, ако щете), в който хората страдат от тероризиращите ги жадни за кръв вампири. Тук вампирите не са грозни прегърбени същества. Приличат на хора, но са много по-силни и със специални качества. Някога вампирите ходели свободно по Носгот, но върху тях било спуснато проклятие.Те станали жадни за човешката кръв и подвласни на природата. Дневната светлина ги убивала на място, както и водата. Вампирите можели да излизат само през нощта да се сражават със хората и пият кръв, а през деня да се крият или спят. Човешката раса започнала да се превръща в добитък за вампирите.
Игрите за света Носгот са пет. Legacy of Kane: Blood Omen I,II. Legacy of Kain: Soul Reaver I, II и последният хитLegacy of Kain:Defiance.

Наследството на Кейн:Векове преди да се роди вампирът Кейн, Носгот се е оправлявал и е бил балансиран от магьосници познати като Кръгът на Десетте. Те са се клели да служат и да пазят Колоните на Носгот, древен паметник състоящ се от десет колони. Всяка, от които балансира дадена природна сила на Носгот. Всеки един от тези магьосници се грижи и пази своята колона, за да може светът да съществува.
Но в кръга проникват тъмни предателски сили. Ариел пазителката на главната колона – Колоната на Баланса е убита. Нейната смърт внася смут сред останалите магьосници-пазители на Колоните на Носгот. Повечето полудяват от тези тъмни сили, други започват открити войни помежду си и така светът започва да се руши и отравя от техните магически сили. Колоните биват изоставени, а баланса е тотално нарушен и светът започва да загива.
В този загиващ свят се ражда Кейн(Саписителя! Бъзик де!). Роден в богато Носготско семеиство на аристократи, Кейн не е лишен от нищо. Още от самото си раждане пазителката Ариел го е набелязала за бъдещият пазител на колоната на баланса. Но всичко се обърква, по времена на едно пътуване. Кейн бива убит от наемни убийци.
Намирайки се в отвъдният свят полумъртъв, полужив, Кейн се мъчи със забит в гърба меч. Където е съживен от некроманта Мортаниус. Единственият начин, по който некроманта може да възкреси Кейн е като о превърне във вампир. Кейн не знае това и се съгласява потиснат от чувството за мъст. Мортануис го възкресява, а Кейн обещава, че ще отмъсти на убииците си. Заклева се, че ще убие убиеца си със собственият му меч. В момента, в който той се събужда в гробницата си той осъзнава, че е превърнат във вампир. Въпреки всичките проклятия върху вампирите, Кейн бързо убива убийците в кърваво отмъщение. Вече нищо не му остава освен да потърси лечение, с което отново да бъде човек и да е независим към човешката кръв.
Но съдбата го отвежда другаде. В търсене на лечение той се озовава при Колоните на Носгот, където е посрещнат от духът на пазителката Ариел. Тя му казва, че той е предопределен за по-велики неща и че трябва да победи останалите пазители на колоните, за да спаси Носгот от пълно унищожение. И така напътстван от некроманта Мортаниус и Ариел, Кейн се впуска в трудната задача да намери и унищожи обзетите от силите на мрака пазители. Само чрез тяхната смърт колоните може да се възстановят и земята да зопочне да се изцерява. В замяна на това от Кейн ще бъде смъкнато вампирското проклятие.(Иначе на него не му пука много за света).
По временна своя лов Кейн се адаптира като войн-вампир. Приспособява се към непрекъснатата нужда за кръв и усвоява уменията на вампирите. В играта докато елиминирате пазителите, Кейн ще получава различни умениея и способности. Като да се превръща във вълк или на прилепи чрез които можете да гледате местата, на които сте били или трябва да се върнете отново. В борбата си срещу магьосниците, Кейн намира древният вампир Ворадор, който му дава древният меч Соул Рийвър – мечът притежаващ душа. Този меч е ключовият предмет в по-нататъчните части наречени Legacy of Kain: Soul Reaver. Също така от Пазителят на колоната на Времето Моебус, вампира се сдобива с не много ефектно устройство за пренасяне във времето.
Древният вампир Ворадор напътства Кейн в неговото приключение, но вампира сеозововава между кървава война на Немезис (Отмъстителя )и Отмарската армия на надеждата. Свещенна война срещу вампирите. Когато силите на вампирите започват да отслабват и да губят в решителната битка, Кейн е принуден да бяга. Използваики устройството за пътуване във времето, Кейн се връща петнадесет години назад в историята на Носгот. Кейн се възползва от бягството си докато е в миналото убива младият крал Уилиям, който в настоящето представлява безкрупелен тиранин напътстван от пазителя Моебус. Кейн убива Уилиям – Немезис и се завръща в настоящето. Там той става свидетел на загубата на Ворадор и вампирите. Ворадор първият крал на вампирите е обезглавен, а Моебус оглавява победа над вампирите. Така Кейн се превръща в последният вампир на Носгот които държи съдбата на света в собствените си ръце. Кейн си отмъщава и убива пазителя на времето.
Така Кейн се изправя пред съдбата му поставена от некромансера Мортаниус и пазителката Ариел. Ариел му предлага две последни възможности – да жертва живота си за да излекува Носгот от покварата и войните и вампирите ще изчезнат за винаги или да запечата покварата над света и Носгот да започне да загива.
Но вампира Кейн има свои идеи възгледи за света.След бунта на хората срещу вампирите, машиниран от магьосниците на колоните, Кейн решава да постави света в краката си и да го управлява по-добре отколкото пилоните са го правили до сега. Вампира унищожава колоните на Носгот. Така Ариел бива затворена от тях като в затвор и няма да бъде освободена, докато балансът не бъде възстановен отново. Това е един епичен и апокалиптичен завършек на историята на първата част на Blood Omen.
Кейн остановява своя собствена империя и разбира че проклятието нанесено върху вампирите, когато са победили древните – извънземна раса е по-скоро благословия отколкото проклятие. Това ги прави тъмни богове на дълга за човечеството и света.
За това се разказва в невероятният фантастичен свят Носгот в първата игра наречена Legacy of Kain: Blood Omen. Съвсем наскоро излезе и втората част на играта Blood Omen II, където архвампира Кейн отново се впуска във война със древната извънземна раса вечният противник на вампирите. Но от първата част на играта не очаквайте нищо, което може да ви грабне освен фентъзито. Самият факт че е ролева игра я прави доста интересна и интригуваща. Ще премерите сили със различни същества: Разбойници, рицари, скелети. Ще събирате различни оръжия и брони, докато не се сдобиете със Соул Рийвър. Музиката и филмчетата са интересни. Но графиката е стара и Blood Omen може да мине и за ретро игра. Двуизмерна графика! Но дума за сравнение между Blood Omen I и Blood Omen II не може и да става по отношение на графиката.

Оставете отговор