Lambert the Sheepish Lion

lambert the sheepish lion

Lambert the Sheepish Lion е късометражен анимационен филм на “Дисни”, излязъл през далечната 1952-ра година. Той е дело на режисьора Джак Хана и е любим на японския император Хирохито, като освен това има и номинация за “Оскар”. Аз научих за него от кратка композиция, която новият канал “Дисни Плюс” пусна за бебета животни по случай началото на пролетта и веднага реших да го гледам.

Господин Щърк, известен на феновете с ролята си в оригиналния “Дъмбо“, прави досадна грешка, когато доставя лъвчето Ламбърт за отглеждане в едно стадо овце. За късмет Ламбърт попада при овчица майка, останала без свое детенце. Тя решава да го отгледа като свое чедо, макар малкото лъвче да е подигравано от местните овце заради външния си вид. Това продължава дори когато Ламбърт пораства, нещо, което как е станало може да си отговорим само като приемем, че става дума за анимационен филм. Но един ден овцете биват нападнати от страховит вълк и тогава Ламбърт се превръща в този, от който зависи спасението им…

lambert mama sheep

Lambert the Sheepish Lion e страхотно анимационно филмче, чиято кратичка история напомня на приказката “Грозното патенце” от Х.К. Андерсен. Красива е метафората за лъва, на който овцете се подиграват, но тя е поднесена ненатрапчиво и с неповторимия хумор от златните години на “Дисни”. Самият рисунък е върховен и това не е изненада за ценителите, старата анимация на компанията е с десетилетия изпревалила стандартното за онези времена, а “Ламбърт” не е изключение. Като малко лъвче той е очарователен, а специална похвала заслужава дизайна на вълка, изключително страховит.

Официално Lambert the Sheepish Lion може да се види по “Дисни Плюс”, но иначе се намира и другаде в Интернет. Препоръчвам го за всички любители на класическата анимация – гледа се за нула време и стопля настроението.

Ревю на Александър Драганов

 

Тагове:  ,

Оставете отговор