Песен за Огън и Лед
автор: Razael

Игра на Тронове

"Песен за огън и лед" е фантастична сага, написана от автора Джордж Р. Р. Мартин. "Песен за огън и лед" е в три тома, а сега чакаме и култовата четвърта част. Джордж Мартин, повлиян от фантастичните светове на автори като Джордан и Толкин, създава една невероятна сага, която е безспорен хит в жанра (като не намесваме Властелинът на Пръстените, който е нещо уникално). Трилогията е спечелила много награди и определена за “Фентъзи епос на годината”.
Светът, който създава Мартин, не e като повечето фентъзи книги. В "Песен за огън и лед" няма орки, елфи и др. създания. "Песента" се доближава повече до реалността, като не отбягва на жанра. Трите тома представляващи "Песен за огън и лед" са: "Игра на тронове", "Сблъсък на крале" и "Вихър от мечове".
"Песен за огън и лед" започва с първата част, наречена "Игра на тронове". Мрачна средновековна атмосфера и непрестанни сблъсъци между кралства и васалните имдомове. Кралства в битка за надмощие. Всеки се бори за Железния трон - който го спечели и победи останалите, властва над всичко. Домовете в книгата са: Арин, Флорент, Фрей, Ланистър, Мартел, Тъли, Тирел, Старк. Всеки от героите служи на своята кауза и ни увлича в техните приключение и битки. Освен тези кралства, които воюват по между си, на север (Снежният Вал), където е границата на света, се водят ожесточени битки между така наречения “Черен страж” и дивашките орди и армията от мъртъвци наречени Другите. Ще се опитам да ви разкажа горе долу за какво става дума в "Игра на тронове". В началото тези седем кралства били обединени в едно и управлявани с желязна ръка от силна династия наречена Егон. Последният крал от тази династия бил лош управител, луд и тормозел народа. Гражданска война поставила на трона нов крал, Робърт Бартеон. Последната надежда за възвръщане на трона на династията били непълнолетно момче и момиче, чрез които да си възвърнат трона от “Узурпатора” - Робърт Бартеон.
Управлението на Робърт Бартеон е слабо, тъй като той е първият от своята династия, управлявал Железния трон. Тъй като администрацията на Робърт е лоша, неговият пръв съветник умира при странни обстоятелства. Бива заменен с Лорд Едарт Старк. Едарт Старк се съгласява, с риск за семейството си, и се мести при крал Робърт с цялото си семейство, където се завързват странни политически интриги. Но не всеки е доволен от управлението на Робърт и се получава разпокъсаност и непрестанни битки за надмощие между домовете.
Същевремено всичко се развива в свят на вечно лято и удоволствия. Малко по малко обаче лятото се превръща в есен, а от есен - в дълга зима. С есента и зимата започва и дълга мъчителна война. С острото прекършване на климата се започва и Играта На Тронове. С идването на зимата и застудяването, за седемте воюващи кралства се задава огромна заплаха, орди от диваци, без дисциплина и ред, способни да унищожат всичко по пътя си. За да бъдат спрени дивашките орди на север, кралствата построяват гигантска стена от лед наречена вал. Снежният вал с множество крепости и замъци се защитава от Черния страж. Доброволци и престъпници пратени на заточение полагат клетви да пазят владенията човешки от диваците и от всичко съществуващо отвъд вала. За хората от седемте кралства "отвъд вала" е краят на света.
Това е, което мога да ви кажа за първата част на Песен за огън и лед: "Игра на тронове" е спечелила много награди, които няма да изброявам. Но Мартин постига уникалното. Да ви увлече от началото и да ви задържи до края.
Силно ви препоръчвам да я прочетете, книгата струва около 12 лева и е около 800 страници.
За самия Мартин мога да напиша кратката биография: Роден през 1948 г. в Байон, Ню Джърси. Пише още в младежките си години, продава разказите си на приятели и вестници. Завършва журналистика. Първата си публикация прави година по-късно в списанието “Галъкси”. Разказът се нарича “Героят”. По-късно работи като сценарист по “Зоната на здрача”. Сега работи над "Песен за Огън и лед".

Сблъсък на Крале

“Сблъсък на крале” ни пренася в една удивителна, забравена земя на разгул и мъст, чародейство и войни. Сказание, в което благородни девици пируват с безумци, където брат коварства срещу своя брат и където мъртвите се вдигат, за да тръгнат в нощта. Тук принцеса странства по света предрешена като момче сираче; рицар на ума гласи отрова за верломна чародейка; Диваци се спущат от Лунната планина, за да опустошат плодните земя в низините... "Защото щом се сблъскат владетелите, трепери цялата земя." Вторият том не случайно е озаглавен “Сблъсък на Крале”. След много интриги и смъртта на крал Робърт Бартеон, лорд Едарт Старк е разкрит, че се готви за преврат и да узурпира Железния трон. В първата част на поредицата, Едарт бива обезглавен от сина на Робърт, Джофри. С този варварски акт се слага началото на множество конфликти и непрестанни битки сред седемте кралства на Вестерос. Както вече казах втората част не случайно е наречена “Сблъсък на крале”. Роб Старк – синът на Едарт бива въздигнат за Крал на Старките и се превръща в краля на севера. Започват кървави битки за мъст, където Джайм Ланистър, братът на кралица Церсей, е пленен от старките.
За мен “Сблъсък на Крале” е може би най-добрата книга до сега от “Песен за Огън и Лед”. На мен лично ми хареса повече от останалите - може би заради бързото развиване на действието. Книгата започва с появата на една червена комета с две опашки, рееща се из небето. Всички владетели смятат тази комета за своя знак и възмездие. Така почти всички се впускат в борба за железният трон. Най-малкият брат на Робърт, Ренли Бартеон, е събрал внушителна армия от заклети мечове на Робърт. Хиляди лордове и рицари се събират под знамената му в Планински Рай и поемат на поход към Скалата на Кастърли по пътя на розите. Още войски и благородници се присъединяват към него. През това време Станис Бартеон, повлиян от червената жрица на Р’Хлор, сменя вярата си и тръгва на нещо като свещена война срещу Ланъстърите, но първо трябва да се пребори със своят брат Ренли, който има значителна войска и се кани да превземе Скалата на Кастърли, докато войските на Ланистърите е на поход в земите на Старките. През това време като ръка на крал Джофри е поставен Тирион Ланистър, наричан от всички Джуджето. Той дефакто управлява и по всякакъв начин се опитва да наложи волята си с планинските наемници, като командва и белите плащове. Аря, най-малката дъщеря на Едарт, се опитва да се измъкне от прокълнатият замък с железни стени Харанхъл. Денерис Таргриен поема на пътешествие със своите дотраки и новородени дракони в търсене на начин да си възвърне Железния трон от узурпатора.
Нещата при враните на Вала също не са розови. Там малко по малко започват да се губят следите на диваците и “Другите”, еквавилента на некромантите. В последствие се оказва, че се надигат в поход към вала, за да изтребят всичко живо и да го превърнат в част от своята безсмъртна армия.
В случай, че в момента четете книгата или възнамерявата да се заемете с поредицата, за да не ви убия удоволствието от четенето няма повече да ви занимавам със преразказ на книгата. Само ще ви кажа - Джордж Мартин винаги оставя най-доброто за накрая. Във всеки един от трите тома на края на всяка книга се развививат маниакални мелета, които са ме карали да подскачам - усещането е моного по-велико, отколкото да го видите на филм, повярвайте ми. Държи ви в напрежение с непрекъснати инриги през цялото време и накрая се кефите тотално. Само ще ви кажа, че в края на “Сблъсък на Крале”, Станис Бартеон събира огромна флота и атакува Скалата на Кастърли, където става велика морска и сухопътна битка. А кой ли побеждава? Това ще разберете когато прочетете "Сблъсък на крале".

Вихър от Мечове

"Вихър от мечове" е безспорно най-добрата книга от поредицата “Песен за Огън и Лед”. Самата поредица бе определена от феновете за фентъзи епос на годината. Въпреки, че любимата ми книга от поредицата е “Сблъсък на Крале”, ще призная, че “Вихър от Мечове” е най-добрата книга от набиращата скорост епична серия на Мартин.
Както вече знаете, действието се развива в средновековния свят на седемте кралства Вестерос. Краля обединяващ тези кралства отдавна е мъртъв и оттогава земята е разъкасана и започват ожесточени битки за власт и тронове. А някъде далеко на снежния вал се надига унищожителна сила от мъртви армии. Освен тях, диваците се спускат с хиляди от Лунната планина, за да прехвърлят вала и сломят защитата на Нощния страж и след това да унищожат всичко, което срещнат.
След невероятния завършек на “Сблъсък на Крале”, където флотилията на Станис Бартеон бива разбита и разпръсната, разкриването на заговора, целящ смъртта на Тирион Ланистър, и незавършения край на още много герои, се появява и третият том, наречен “Вихър От Мечове”. Като за начало ще започна с обема - “Вихър от Мечове” е 890 страници без допълненията. Иначе образно казано е някъде около 1000. По обем е дебела почти колкото “Властелинът на Пръстените”. Но не обема е причината поредицата на Мартин да е толкова хитова и да я оприличават на шедьовър. Майсторството си проличава още от самия пролог на трети том. Голям отряд, начело с Лорд капитан Мормон, е излязъл на разузнавателна мисия отвъд ледения вал. Следователно се разбира, че близо трийсет хиляди диваци и гиганти са се спуснали от Лунната планина, опразнили са всяко селище и се насочват към вала. Но ненадейно малкият им лагер е нападнат от Другите. Мъртъвци крачещи безцелно из ледената пустош.
В същото време сезонът на Вестерос започва рязко да се изменя. Както вече знаете климата на Вестерос е много променлив и объркан. Една Есен или Лято могат да продължат с години. Лятото започва малко по малко да си отива и на негово място без питане започва да пристъпва зимата. Докато отвъд ледения Вал се водят битки и Джон Сняг се опитва да се измъкне от плена на диваците и да предупреди братята си в Черен Замък за надвисналата опасност, между разцепените кралства се водят ожесточени битки и интриги. Тирион Ланистър вече не е дясната ръка на краля и вече управлява баща му Тивин Ланистър. Но сега няма да ви преразказвам всеки момент от книгата. “Вихър От Мечове” е преизпълнен с ключови моменти и развръзки, интриги, известна доза насилие и секс и кървави битки. С две думи какво става. Почти всички съюзници на старките се отделят от тях и ги предават. Най-привързаните им съюзници Фрейт организират заговор и по време на сватбен пир кралят на Севера Робърт Старк бива убит. Провъзгласилият се за крал Джофри също бива отровен на собствената си сватба. А преди това се споменава и за няколко битки около скалата на Кастърли. В крайна сметка плененият Джайм Ланистър успява да избяга и след много премеждия успява да се завърне при Ланистърите с обещанието, че ще върне дъщерите на Кейтлин Старк, но за всичко това трябва да плати твърде висока цена.
А някъде на снежния Вал се води решителна и отчаяна битка между нощния страж и хилядите пълчища на Манс Райдър. Джон Сняг удържа пълчищата на Ледения вал с много трудности и едва ли смелата му дружина ще удържи на напъна. До момента, в който не се появават подкрепленията от другите постове на нощния страж и нещо невиждано и нечувано. За късмет на черните врани и за цялото човечество битката бива обърната благодарение на Станис Бартеон и малкото му останала армия. Бих казал, че Мартин ни разбива вече няколко пъти с невероятни батални завършеци с отворен край.
Споровете, че “Песен За Огън” и лед не било фентъзи в чиста форма и че жанрът се губел някъде могат да бъдат опровергани с “Вихър От Мечове”. Трите дракона, които роди Денерис Тагриен, растат все повече и стават способни да се включват в битки. На вала диваци и мъртъвци се опитват да го прехвърлят а също така читателя се среща и със загадъчните създания наречени гиганти. Дебелокожи същества, приличащи на хора, но много по-големи и силни, яздещи огромни мамути. И все пак не очаквайте зашеметяващо фентъзи изпълнено със същества и магия като “Сага за Войната на Разлома” или “Властелинът на Пръстените" . “Песен за Огън и Лед” е удивителна и увлекателна поредица, която те държи в течение и не ти позволява да оставиш книгата настрана.
Това е така нареченото медиевъл фентъзи. На ръба на рицарски роман и фентъзи, "Песен за Огън и Лед" ще ви отнесе в един съвършен и завършен свят от ранга на тези на Джордан и Фийст.