How True, Zazu?

How_True_Zazu

Много се бях притеснил да не завърша серията ревюта за книжките по “Цар Лъв” лошо, но след ужасната пета част, шестата, която е за птицата Зазу,завършва поредицата по чудесен начин и с послание, което днес звучи по-актуално, отколкото през 1994-та година, когато мъничката повест е била написана от Лесли Магуайър.

Копа, младият принц на лъвовете и син на Симба, залива птицата Зазу с нови и нови въпроси. Но неговият търпелив пернат приятел има да му разкаже много поучителна история. Като малък, той непрекъснато си е пъхал клюна в делата на животните и е занимавал Муфаса с глупости. Дотолкова е ядосал останалите обитатели на саваната, че те решили да го заблудят. За жалост обаче така объркали и самия Цар Лъв, оставяйки земите на всички уязвими, когато напада поток от хищни мравки…

Последната книжка от поредицата с приключения за оригиналния “Цар Лъв” от 1994-та година е изненадващо смислена, тъй като учи младите читатели да разпознават истинските новини от фалшивите. Кой да знае, че четвърт век по-късно това послание ще е по-необходимо отвсякога. Истина е обаче, като ви казвам, че си прекарах добре с тези мънички историйки по любимото ми детско от едно време и ги препоръчвам на всеки от все сърце. “Цар Лъв” е една от най-великите приказки на всички времена и макар вече да не са част от официалния канон, книжките от тази поредица добавят още малко блясък в короната на Симба, Муфаса и Скар.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор