HIVE

Няма лошо човек да чете умни и амбициозни книги, но понякога си трябва и просто да разпуснеш. А по-подходящ автор за тази задача от Майкъл Коул няма. Повестта му от миналата година HIVE (“КОШЕР”) само затвърждава това ми впечатление.

Заместник-шерифът Томас Родни е бивш военен с опит от мисии в Близкия изток, който очаква новата му работа да е като почивка след дългата служба. Но един сигнал за изчезнал човек на новата му месторабота ще се превърне в кошмар, опровергаващ тези му очаквания. Преди няколко години планетата Земя е била ударена от зловещ метеоритен дъжд, а скоро след това са започнали да се случват непредвидени мутации, в които дребни и до скоро почти безвредни животни се превръщат в страховити чудовища. Правителството се опитва да потули случаите, но Томас ще научи за измамата им, когато се изправи пред яростта на КОШЕРА…

Коул има усет за екшъна, сравним с този на светилата в жанра Матю Райли и Скот Мариани, но добавя към това апокалиптични визии за чудовища, излезли като от филм за “Годзила”. В случая човечеството е нападнато от ята оси и стършели, придобили огромни размери, а ако кошерите им не бъдат унищожени бързо, това ще означава край на света такъв, какъвто го познаваме. За щастие със задачата да спрат изчадията се е заел екип опитни командоси, към които Томас се присъединява, а резултатът е здрав фантастичен екшън от първата до последната от 157-те страници.

През последните години Майкъл Коул се превърна в един от любимите ми автори. Вярно е, че книгите му не са интелектуално предизвикателни, но никой не умее да забавлява така, както той. Достоен наследник на Саймън Грийн и Греъм Мастертън в личната ми класация за топ автори на нашето време!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор