Hellboy

Hellboy
автор: Sparhawk
(17.04.2005)

“Хелбой” е поредната комиксова адаптация, но в нея сюжета е малко по-оригинален, а атмосферата – малко по-различна. Режисьор на продукцията е Гилермо дел Торо (“Мимикрия”), а заради нея той отказа да снима третата част от поредицата “Хари Потър”.
Макар филма да не е шедьовър, той е изключително увлекателен и е един от по-добрите комиксови филми напоследък.
Главен герой във филма е Хелбой – демон, призован от Распутин в края на Втората Световна Война, но спасен от нацистите и отгледан “като наш човек”. В наши дни той все още е младеж (адските създания стареят мудно) и пази американците от разнообразни чудовища. В началото на филма към Хелбой се присламчва млад и наивен агент, който подобно и на дружелюбния демон таи любов към телекинетичката, която волю-неволю току подпалва нещо. Скоро и тримата обаче се озовават в голяма беда когато из Ню Йорк започнват да вилнеят грозни чудовища, размахващи пипала (интересен щрих е, че визията им е вдъхновена от разказите на Хауърд Лъвкрафт), като от всяко убито изкачат други две. И докато Хелбой се чуди как да ги спре се оказва, че зверовете са само част от плана на все още живия Распутин да съживи зло древно божество. Сега адския супергерой и другарите му ще трябва да се изправят срещу коварния мужик, чудовищата му и не-мъртвия му убиец Крьонен (може би най-готиния персонаж във филма) и да ги спрат преди да са довлекли ад на земята.
“Хелбой” е моя личен любимец от повявалите се напоследък комиксови филми. С изключително симпатичен главен герой, неприятни и коварни злодеи и страхотни лафове той е чудесно забавление за малки и големи.

Оставете отговор