Heaven’s Official Blessing

heaven poster

Heaven’s Official Blessing или Tian Guan Ci Fu е китайско аниме, заснето по едноименния уеб роман на писателката Мосян Тунсю. То излезе в края на миналата година, но аз го гледах с известно закъснение. Впечатлението ми е повече от добро – то съперничи на Mo Dao Zu Shi, другата адаптация по книга на тази писателка.

Сие Лиан е герой, възнесъл се до Небесата заради праведния си живот. За трети път, тъй като той ту става бог, ту бива низвергнат. Затова сега отново трябва да търси поклонници и да си спечели уважението на останалите райски обитатели. И какъв по-добър начин от това, от тръгването на паранормална мисия? В затънтен край на Китай сватбите от години са изключително рисковани, тъй като зъл дух отвлича булките. Лиан решава да помогне, но по пътя си среща мистериозен младеж, който сякаш знае всичко за всички…

Heaven_01

Това е само началото на историята, чиито сюжет трудно може да бъде обобщен в няколко изречения. За авторката е типично да изгражда доста мащабно повествование, в което действието прескача от една линия в друга, а героите решават най-различни паранормални случаи. Това важи с пълна сила и за Heaven’s Official Blessing, като една загадка преминава в следваща, а това разкрива нови детайли за различните персонажи. Именно те са и голямото съкровище на историята, като и главният герой е обезоръжаващо симпатичен и чаровен, мистериозният му спътник е харизматичен и готин, а поддържащият кастинг е от любопитно направени образи, всеки от които с интригуваща биография.

Анимацията на продукцията е на добро ниво, може би не така впечатляваща както в Mo Dao Zu Shi, вероятно заради разликата в продуцентите – Heaven’s Official Blessing не е на гиганта “Тенсент”, а на BiliBili. Стилът малко ми напомня някой американски реплики на анимето и не е толкова сходен с японската анимация. Въпреки това обаче той е красив и приятен за окото, а пък ухото се гали от звънливия Мандарин, който аз лично много харесвам. Единствен минус е трудното следене на надписи – с няколко срички китайският казва цели изречения! Така се налага да гледате внимателно какво става.

heaven

Музиката също е приятна, а песента, отваряща всеки епизод е красива и запомняща се. Като цяло Heaven’s Official Blessing има много приятна атмосфера, като всеки от компонентите му – сюжет, герои, рисунък, мелодии – служи за изграждане на цялостната картина. Макар основната история за сезона да е завършена, финалът обещава още епизоди. Надяваме се трудностите около авторката да не попречат за реализирането им, тъй като Heaven’s Official Blessing е чудесно аниме, което заслужава внимание и подкрепа. Както и всичко, което съм видял от Мосян Тунсю досега. Нейните творби улавят красотата в културата на една от най-старите и велики цивилизации в световната история – тази на Поднебесната империя Китай.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор