Harbinger Down

harbingerdownteaserposter

Повярвайте ми, няма нищо по-хубаво от това да се приготвиш за рождения си ден от това да гледаш атмосферен филм на ужасите, за чудовище в студа, завит пред светещия монитор на тъмно. “Harbinger Down” е неофициално продължение на “Нещото” и историята му започва на практика с прелюдието на шедьовъра от Джон Карпентър, където специалистите по практически ефекти Алек Гилис и Том Удруф-младши остават разочаровани от решението на продуцентите да заменят работата им с компютърно генерирани изображения. Затова и те правят свой филм, който има собствен и самостоятелен сюжет, но за всеки зрител ще е ясно, че става дума за нов “The Thing”, спонсориран от фенове в Kickstarter, разпространен по Netflix и препоръчан ми от експерта на ужаса в България – писателят и преводач Иван Атанасов /John At/.
Всичко започва когато млада студентка води своя професор и колегите си на борда на стар кораб, който лови раци. Целта им е благородна – да разберат как климатичните промени влияят на миграцията на белугите, но екипът намира нещо съвсем различно сред ледовете около Аляска – паднал космически кораб на Съветския съюз, в който все още е почти напълно запазения труп на пилота. Между студентката и нейния професор избухва спор чии са правата върху тялото, тъй като тя го е намерила, но университета дава парите. Скоро обаче този спор ще стане напълно безпредметен, тъй като трупът изчезва, а на негово място в кораба се появява отвратително и страховито същество, което асимилира жертвите, до които се докосне…
harbingerdown
Малко хора знаят, че “Нещото” на Джон Карпентър е втора адаптация на много старата повест на ужаса “Who Goes There” и преди това е имал две адаптации – през 50-те години, когато излиза “Нещото от друг свят” на Хауърд Хоукс, а после през 70-те, когато Кристофър Лий и Питър Къшинг участват в “Horror Express”. След филма на Карпентър пък идва “Левиатан” с Питър Уелър, който е много подобен, а през 2011-та направиха и прикуъла, приет нееднозначно от феновете – на някои като мен хареса, а на други не. Пиша това, за да кажа, че “Harbinger Down” е част от дълга традиция адаптации по “Who Goes There”, като някои дори биха споменали и “Пришълеца” сред тях. Този филм обаче е най-близък до “Нещото” и аз съм благодарен за това. Макар да не достига класата на Карпентър, екипа на Алек Гилис, сред който е и легендарният актьор Ланс Хенриксен, успява да създаде онази атмосфера на студ и безнадеждност, който направи онзи филм специален, като достига и кресчендото на напрежение с въздействащите и отблъскващи практически ефекти. За отбелязване е и саундтрака на Кристофър Дрейк, много добър композитор, който озвучава повечето нови анимации на DC и за мен остава недокрай оценен.
Резонният въпрос след всичко казано дотук е как изглежда този филм до  “The Thing” от 2011-а – аз лично харесвам и двата, а многобройните разклонения и превъплъщения на историята за мен пасват идеално на страховитото чудовище, което те кара да стоиш в мрака и да питаш с треперещ глас:
– Who Goes There? /”Кой е там”?/
Препоръчвам.

Оставете отговор