Hakuouki: Shikon Soukyuu

hakuouki movie 2

Hakuouki: Shikon Soukyuu е вторият пълнометражен аниме филм от поредицата Hakuouki. За разлика от предшественика си Kyoto Ranbu, който прави сбит преразказ на първия сезон от сериала, Shikon Soukyuu се отклонява от сюжета на предишната адаптация по популярната компютърна игра, вдъхновена от действителни исторически събития. Това обаче не е беда, тъй като според мен разказва по-силна и по-смислена история.

hakuouki movie second

Шинсенгумите отстъпват пред натиска на Империята, а ерата, в която воинската доблест е решавала войните сякаш е към своя край. Храбрите войници около благородния Кондо-сан, вдъхновени от миналото на самураите, са отровени с вампиризма от Водата на Живота, разработена от злия д-р Кодо, а сега научават също, че силите, които получават от него са временни и жизнената им енергия изгаря от него. За да пощади Чизуру от мъките около обречените битки, Тозишо Хижиката я изоставя, но тя е решена да го намери отново. По пътя й обаче е още Чикаге Казама, демонския главатар, харесал я за своя невеста. Казама се е зарекъл да не остави нито един от вампирите на Кодо жив – независимо дали е войник, служещ за пъклените му цели… или някои от шинсенгумите, опитващи да му се противопоставят!

hakuouki movie two

Филмът е разкошен. Просто бонбон. Вторият сезон от сериала беше красив и меланхоличен, ала прекалено депресарски, разтеглен и на моменти объркан. Тук сюжетът е събран много по-добре, ефектът от саможертвата, която правят героите не е загубен, мотивацията на героите е на места обяснена по-ясно, а на други – променена и подобрена. Финалът е далеч, далеч по-удовлетворителен. И встрани от директното сравнение, Shikon Soukyuu сам по себе си е безумно красив като анимация, с епични персонажи, мащабен конфликт, страхотни битки и истинска любов, шедьовър в жанра, който прави “Хакуоки” любимата ми самурайска поредица и едно от любимите ми анимета изобщо. Препоръчвам с цялото си сърце!

Тагове:  ,

Оставете отговор