Hakuouki Sekkaroku

hakuouki ova

Hakuouki Sekkaroku е минисериал от аниме поредицата Hakuouki, фентъзи прочит на един от най-драматичните моменти в историята на Япония, а именно възхода и гибелта на Шинсенгумите. Действието в него се развива по времето на първи сезон и тъй като не е зает с това да разказва сюжета, сценаристите са могли да заснемат епизоди, посветени на най-обичаните герои и така доставят максимално емоционално и естетическо удоволствие на зрителя.

okita ovasaito ova

Група самураи ронини заговорничат срещу Шинсенгумите в Шимабара. За да разберат кроежите им, героите решават да внедрят в хан своята приятелка Чизуру Юкимура, дегизирайки я като гейша. Досега обличана като момче, Чизуру смайва всички с красотата си и скоро Хижиката, Хейсуке и останалите започват да си задават въпроса не са ли постъпили безотговорно оставяйки девойката да сервира на шумни и пияни самураи. Ситуацията се усложнява допълнително, когато в хана се появява безсмъртният они Казама, който иска Чизуру за дяволска невеста…

kazama ovahijikata ova

Интересно е, че тази минипоредица за героите от Hakuouki ми хареса повече дори от основните два сезона и със сигурност повече от прелюдието. Причината затова от една страна е чисто емоционална, защото действието се развива в момент, когато трагичният край все още е далечен и не стои като Дамоклев меч над чувствата на зрителя, а от друга се крие в развитието на любимите герои. През погледа на Чизуру, която за мен остана много силен протагонист заради своята невероятна доброта, получаваме по цяла серия посветена на героите Окита, Сайто, Харада, Хейсуке, Хижиката и за моя приятна изненада, Казама, а гледането на епизодите сглобява цялостна картина, подобна на мозайка и в нея виждаме истинската красота на Шинсенгумите, които може би не са безгрешни, но отчаяно се опитват да бъдат воини на честта в един свят на безчестието.

heisuke ovaharada ova

За мен поредицата Hakuouki, макар и да преплита чисто историческите събития с елементи на магически реализъм, е перфектната снимка на този период от миналото на Япония, красив, обречен, но останал безсмъртно като пример за благородство и саможертва. Великолепно аниме, може би най-доброто, което съм гледал от самурайския жанр.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор