Hakuouki OVA (2021)

Hakuouki-OVA-2021

“Хакуоки” е една от аниме-поредиците, които заемат специално място в сърцето ми – величава трагедия за група смели мечоносци от тежък период в историята на Япония, примесена с щипка магически реализъм, елегантно втъкан в сюжета романс и не толкова малка доза хорър. Затова и бях щастлив да науча излизането на ново аниме от историята и макар да се чудих какво още могат да измислят се оказа, че от студио “Дийн” са заплели много епичен сюжет, който си струва гледането.

shinsengumi 2021

Шинсенгумите, последните пазители на самурайския кодекс, водят обречената си битка за защита на Шогуната срещу възраждащата се Империя. В този труден миг е измислено опасно оръжие – вълшебна отвара, която дарява изпилите я със свръхестествени сили, но на цената на разсъдъка им, превръщайки ги в чудовищните фурии Расецу. Саннан-сан, проследяващ ефектите на отварата, е успял да ги затвори, но те се изплъзват от наблюдението му, а в същото време мними шинсенгуми развалят имиджа на войнския орден, вършейки престъпления от тяхно име. В тази напрегната обстановка Чизуру изчезва, а на нейно място се появява двойник, сеещ беди. Хижиката-сан и верните му приятели ще трябва да стигнат до корена на ставащото, надявайки се да не привлекат вниманието на демона Казама, наблюдаващ всичко от сенките…

kazama vs okita

Макар в наградите на Цитаделата по-успешни да са “Танцът на мечовете” (Touken Ranbu) и “Скитника Кеншин”, аз намирам именно “Хакуоки” за най-силната самурайска поредица и новата оригинална анимация потвърди впечатленията ми. Прекрасно разгърнати персонажи, комплексен и интригуващ конфликт, успяващ да обхване всички любими герои, култови моменти за майсторите мечоносци Хижиката, Окита и Казама, показана е и добротата на Чизуру, както и голямата обич на шинсенгумите към нея. Всичко това в три серии от по 27 минути, което показва, че не е необходимо да се разтеглят локуми и други захарни изделия от Ябланица, за да кажеш нещо смислено. Хубавата новина е, че скоро очакваме и игрален сериал по “Хакуоки” – надяваме се той да е на същото високо ниво, на което са и аниметата, а сред тях вече достойно застава и тази кратка, но толкова хубава ОВА.

Ревю на Александър Драганов

 

Оставете отговор