Гуо Дзинмин

guo jinming

Гуо Дзинмин е китайски писател, режисьор и идол. Обожаван от феновете си и мразен от критиците си, той е една от противоречивите фигури от азиатската фентъзи сцена, съдба, която споделя с популярната Мосян Тунсю, за която писахме по-рано тази година.

Гуо е роден на 6-ти юни 1983-та година в Зигонг, провинция Съчуан. Баща му е инженер и затова семейството му е от средната класа на Поднебесната империя, макар по това време страната все още да е сравнително бедна. Като дете Гуо проявява силен интерес към четенето. Майка му подкрепяла това и му купувала каквито книги можела да намери в родния им град.

Като тийнейджър Гуо се запалва по фентъзи жанра и по специално по книгите с майстори на бойните изкуства, герои от специфичния за Китай жанр Wuxia. През 1997-ма той прави първата си публикация, на поема, изразяваща вътрешната му меланхолия. За нея получава долар и половина, които обаче значели много за него.

Когато Гуо се записва в писателско състезание, той се мести в Шангхай, един от най-големите и развити градове в Китай. За него това е революционно, тъй като “намира още много нови книги за четене”.

guo jinming pic

През 2003-та Дзинмин публикува първата си книга, “Град на фантазията”, която продава над 1 млн и 500 хил бройки. Успехът й му позволява да започне кариера и като бизнесмен. Година по-късно обаче Гуо бива въвлечен в скандал, като е обвинен и осъден за плагиатство за втората си книга “Цветя от нищото”. Той плаща обезщетение на авторът, който се твърди, че е ощетил, но дълго време отхвърля обвиненията в плагиатство.

През следващите години Дзинмин успява да екранизира тийн поредицата си Tiny Times, като с това натрупва личен капитал и известност. Враговете му обаче не спят и когато той постига най-големия си удар – фентъзи епосът “Учителят Ин-Ян: Мечта за Вечността” – подготвят грозна атака срещу него, а именно, че е копиран от “Доктор Стрейндж”. Като фен и на двата филма мога да кажа, че такава теза е несъстоятелна, но комунистическите власти свалят продукцията от екран, макар тя все пак да се разпространява по света от “Нетфликс”.

Гуо също така е обвиняван, че е хомосексуален. Това формално не е забранено в Китай, но се потиска все по-строго и така срещу Гуо тръгват обвинения, които унищожават репутацията му.

Дзинмин е упрекван още и затова, че произведенията му са “боклуци” и се интересува само от парите, но феновете му подкрепят от сърце както книгите, така и музиката и филмите, които прави, като изглеждат искрено докоснати от творчеството му. Трябва също така да се има предвид, че социалните мрежи в Китай имат сериозни проблеми с хейта, каквито в западния свят и дори в България вече не се срещат.

Разбира се, от Цитаделата не можем да дадем категорична оценка на база на един гледан филм (“Учителят Ин-Ян”), но поне той ни хареса много, поради което представихме в сайта и противоречивия му създател.

guo jin

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор