Gundam Build Fighters

BuildFighters1
Започнете да гледате Gundam Build Fighters, като за всеки един изгледан сериал от поредицата Gundam, умножите удоволствието по две. Ако някога сте сглабяли пластмасов Gundam модел, известен още като Gunpla, то добавете и това към крайния резултат. Но дори всичко това да ви е чуждо, може все пак да опитате да гледате Build Fighters ако сте почитатели на аниме. Gundam Build Fighters, макар и да е за по-тесен кръг зрители е един малък сериал, който успява да бъде епичен и драматичен, колкото и една голяма космическа сага. Или както каза една моя приятелка, това е аниме в анимето. Нещо, което само японците са способни да направят.
BuildFighters2
Gundam Build Fighters излиза през 2013 година. Режисурата е дело на Kenji Nagasaki, снимал епизоди по Mobile Suit Gundam 00, а сценариста е  Yoshiyuki Tomino, който е отговорен за любимите на няколо поколения истории във вселената на Gundam, като Gundam Seed/Destiny и Gundam Wing. 25те епизода на Build Fighters, разказват историята на Йори Сей. Той е хоби-моделист сглабящ модели Гънпла (Gunpla Builder)  и Рейжи Асуна, момче от друг свят, което по стечение на обстоятествата става пилот на Гънпла. Двамата убединяват сили за да участват в Световния Турнир по Гънпла. Накратко, това е от онзи тип „гейм“ анимета в духа на Yugioh и Bayblade, но затворено в условността на Gundam.
BuildFighters3
Gundam Build Fighters отвежда зрителя в една паралелна вселена на Gundam, която е много по-близка до нашия реален свят. Свят, в който моделите и сериалите Gundam са със популярността и статута на футбола. Това е възмжно, защото в реалността  на Build Fighters съществува технология (Plevsky particles), която придава „живот“ на моделите Гъндам и техните собственици могат да преживеят реалистични битки със своите роботи, които надхвърлят дори опитите на виртулната реалност. Никой, дори най-добрите учени не  знаят как функционират въпросните частици Plevsky – методът е забулен в тайна.
gundam-5

Извън зверски добрите дуели, това което прави шоуто са персонажите. Накратко, сериала разполага с китка от изключително забавни протагонисти. За разлика от предишни издания, тук отсъстват натоварените с драматизъм сцени, в които се разкрива трагичното минало на даден персонаж. Тоест не очаквайте кой знае каква дълбочина в сюжета, а по-скоро една силно емоционална история за приятелството и хобито, което представлява Гънпла. В известна степен, може да се каже, че Build Fighters е нещо като еквавилента на Rescue Bots (Transformers) на  Gundam вселената.
Gundam.Build_.Fighters.full_.1697528

Друг интересен аспект на шоуто, който засяга феновете на Gundam, са солидното количество камеота, които правят редица известни пероснажи от различните издания на вселената. Това са персонажи, който обрисуват цели три епохи и поколения Gundam. Например, персонажът на симпатичният Мистър Рал и неговата машина Синия Гигант е директна препратка Лейтенант Рал и неговия син робот в класическото аниме от 1979 Mobile Suit Gundm 0079.  Италианският сваляч Фелини и неговата машита Gundam Wing Fenice e намигване към поколението на превърналия се в култ в САЩ Gundam Wing от 1995та. Но, разбира се, най-трогващото е, че роботчето на главните персонажи е Strike Gundam, което е символа на най-новото поколение фенове на поредицата, които са гледали Gundam Seed от 2004та. Разбира се, има още много камеота и „великденски яйца“, като например ресторанта „Arc Angel“ и епизодичната поява на злодея от Seed – Ла Крузе.
В интерес на истината, авторите на Build Fighters на моменти лееко прекаляват с безкрайните препратки към култови персонажи от стари и по-нови сериали, но в крайна сметка са успяли да хванат юздите и така да си напишат сценария, че да не удавят сюжета си във всичките тези препратки и камеота.
italian dandy
В крайна сметка, това което е важно е удоволствието. Сериала задава един простичък въпрос. Кое е по-важно, победата в играта или любовта към самата игра? Това е един от основните конфликти в сериала. За всеки един от протагонистите победата е задължителна, но в крайна сметка, това което надделява е страстта от самата битка, ерго, не са важни резултатите, а това колко усилие сте вложили в това, което обичате. А симпатичните главни персонажи Сей и Рейжи, определено могат да ви помогнат да заобичате хобито си още повече.

Материалът е написан от основателя на сайт “Цитаделата” Васил Мирчев 🙂

4 коментара за Gundam Build Fighters

 • Цитаделата  :

  […] пред читателите на сайта великолепните сериали Gundam Build Fighters и Gundam Build Fighters Try, на мен остана да ви разкажа за […]

 • Цитаделата  :

  […] Цитаделата on Gundam Build Fighters […]

 • Цитаделата  :

  […] версия на вече ревюираните при нас и по-късни “Build Fighters” и “Build Fighters Try“. Всъщност, “G Gundam” добавя […]

 • Цитаделата  :

  […] “Гъндам”, според мен на нивото на Сей Йори от “Gundam Build Fighters“, като в началото може да подлъже зрителя, че е […]

Оставете отговор