Goosebumps 2: Haunted Halloween

goosebumps 2

Книгите на Р.Л. Стайн от поредицата “Goosebumps” уплашиха милиони деца през 90-те години и вдъхновиха телевизионна поредица, която оставяше малчуганите настръхнали. Сега обаче поредицата се връща към нов живот с поредица пълнометражни игрални филми, вторият от които гледахме по случай Хелоуин с д-р Искрен Иванов.

Уордънклиф, Ню Йорк е типичният малък град, от който тийнейджърката Сара Куин иска да избяга. За целта обаче тя трябва да напише убедително есе (а не просто “есе”, както биха си помислили много наши сънародници), за да бъде приета в университет. Това не е лесна задача, когато я ухажва почти натрапчиво гадже, майка й настоява да гледа малкия си брат и приятеля му, а пък те имат поредица от щури идеи – от научен експеримент, вдъхновен от Никола Тесла до събирането на вехтории. Точно при такова претърсване на стара изоставена къща братчето, изиграно от Джеръми Рей Тейлър (Бен от “То”) намира стара кукла, която решава да прибере у дома си. За жалост куклата, която се казва Слапи, е обсебена от зли сили и скоро разкрива истинското си желание – да стане част от семейството на Сара. На всяка цена…

goosebumps part 2

Историята звучи типично за сюжет с демонична кукла, но за разлика от “Анабел” или “Child’s Play”, “Goosebumps 2: Haunted Halloween” иска да е забавен, а не страшен и го постига с лекота. Слапи е чудесно преигран като говорещата зла кукла и непрекъснато прави дивотии, а когато започва да съживява други чудовища по случай настъпващия Хелоуин, забавлението е гарантирано на макс. Върколакът, снежния човек от Пасадена и много други създания от творчеството на Стайн се завръщат на големия екран (след появата им в първия филм), а за младите герои изглежда почти невъзможно да ги спрат! Постоянният хумор и чувството за абсурдизъм (едни от чудовищата например бяха гигантски гумени мечета) обаче държат градуса на настроението винаги висок и крайният резултат е идеален филм, подходящ както за цялото семейство, така и за ветерани на хорър жанра, които предпочитат просто да се поразведрят, а не да се плашат.

“Goosebumps” си е класика в жанра и “Haunted Halloween” потвърждава категорично това!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор