Goodreads откриха гласуването за годишните си награди

Големият сайт за читатели Goodreads откри кампанията по годишното си гласуване за най-добри книги, излезнали през годината, като пълният списък с номинациите от първи кръг, към които читателите могат да добавят свои, може да видите ТУК. Гласуването от този етап на надпреварата ще продължи до 5-ти ноември.

Класациите, които биха били интересни за феновете на жанра са:

~ Най-добър хорър, където имаме повече от богат избор на силни номинации. Впечатление правят Стивън Кинг, който участва заедно със сина си Оуън с романа “Спящите красавици”, ветеранът Линкълн Чайлд с “Вълче пълнолуние” (очаквайте скоро ревю в “Цитаделата”), както и Ан Райс с нова книга за вампира Лестат.

~ За най-добра фантастика изглежда, че в силна позиция е Тимъти Зан, който участва с нов роман за адмирал Траун от “Междузвездни войни”.

~ За най-добро фентъзи фаворит е Дж.К. Роулинг с публикувания сценарий за “Фантастичните животни”, но конкуренция може да й бъде Нийл Геймън с неговата “Скандинавска митология”.

~ Касандра Клеър и Сара Дж. Маас отново са фаворити в категорията за младежко фентъзи, а Риърдън участва с две книги в категорията за детски книги – за Аполон и за Магнус Чейс.

Като цяло списъкът предполага доминация на познати имена и автори, номинирани за едната политическа коректност, което до известна степен придава на наградите усещане за дежа вю вече няколко години. Моята прогноза е, че Роулинг, Риърдън и Маас отново ще си спечелят категориите, което в роден план ще направи изборът на “Егмонт” за автори да изглежда повече от проницателен. Мисля, че при ужасите може да се получи добро гласуване, като Кинг и Райс са фаворити.

Тагове:  

Оставете отговор