Goblin Slayer

goblin_slayer

Убиец на Гоблини (Goblin Slayer) започва като новела, превръща се в манга, която придобива славата на четиво, което изобилства от сексуално и физическо насилие, за да се превърна накрая в един от най-популярните аниме сериали на 2018-та година. Признавам, че не съм особено запознат със сорс материала, а от мангата съм чел едва няколко глави. Въпреки това не бях  учуден, когато за пореден път малка, но шумна група борци за социална правда се обявиха против филмирането на някои от по-скандалните сцени от мангата в сериала. До колкото знам, авторите не са подгънали крак и са създали аниме, което отговаря на мангата, поне що се отнася до хорър елементите.

Сюжетът на Goblin Slayer се развива в типичен, на пръв поглед  фентъзи свят. Свят, в който елфи и други по-читави раси съжителстват с чудовища, зли черни лордове,  дракони и…. гоблини. За справяне с тези заплахи е създадена Гилдия, в която приключенци от различен ранг изпълняват разнородни задачи, като например, да се убие дракон, тормозещ местното население или да се спре нападение от гоблини в някое село. Пилотния епизод ни среща със младата свещенослужителка Она Шинкан и нейната група от авантюристи, които имат мисията да прочистят леговище от гоблини.

Тази банална на пръв поглед задача се превръща в касапнци. Подценени, гоблините се оказват изключително коварни и опасни същества, които успяват за отрицателно време да избият групата, като дори пленяват едно от момичетата и го изнасилват брутално. На крачка от смъртта Она бива спасена от намесата на енигматичен войн, носещ простичкото име Goblin Slayer, който по изключително безкрупулен начин се справя със злите твари.

goblin-slayer

Убиецът на Гоблини е стоически персонаж, който запазва спокойствие дори в най-напечените ситуации и винаги има план. Образ до някъде сходен с този на Черния Меченосец Гътс от Берзерк. Подобно на Гътс, той не изглежда да иска или да се нуждае от компания. Той трудно се поема ангажименти, различни от това да се избиват гоблини,  тъй като има фиксация това – в миналото семейството му е било избито от тези същества. След изключително бруталния първи епизод, това е на път да се промени, тъй като около него и Она се зафомя група от Елф,  Джудже и Човек Гущер, които (отново подобно на Берзерк), ще му помогнат да преодолее отчуждението си от хората.

Често Убиец на Гоблини бива сравнявано с Berserk, но като изключим доста мрачния първи епизод нататък историята става доста по-ведра, интересна и бих казал на по-простичък език екшънска. Анимето има собствен, доста красив артистичен стил. Сценарият не страда от липса на философски,  добре написани диалози и мотивации.

Разбира се, има си и недостатъци. На този етап ми липсва по-сериозен сюжет, тъй като досегашните 10 епизода повествованието върви като много добре разказана Dungeons and Dragons сесия. Всъщност, целия world building зад Goblin Slayer прилича на видео игра, в която героите вземат задачи от Гилдията, изпълняват ги, получават заплащане и издигане в йерархията на гилдията при натрупан опит.  Дори си имат и рангове, порцеланов, сребърен, платинен и т.н. Интересен е също така, че в началните и крайните надписи на заден фон се търкалят зарове…  Дали това е метафора, че става дума за Игра на Боговете или нещо друго тепърва ще разберем.
Goblin Slayer не е анимация за всеки вкус, но в случая плюсовете са много повече от минусите и ако харесвате по-мрачни и сериозни истории като Berserk, то Goblin Slayer си струва да се опита.

Ревю на Васил Мирчев

Тагове:  ,

Оставете отговор