Gladiators

Gladiators

“Гладиатори” е историческа анимационна поредица, заснета от режисьора Орландо Коради и неговата продуцентска къща “Мондо ТВ – Фабриката за мечти”. Тя може да се гледа като сериал от 26 епизода или като два пълнометражни анимационни филма – The Conspiracy и The Tournament.

Римската империя изглежда в разцвета си, най-могъщата държава на света, пред която всички се покланят. Дъщерята на стария Император има наследник и той е предначертан да наследи престола. Ала върховният жрец на Митра, бога на светлината, носи ужасно предупреждение за Цезаря – детето ще бъде погубено. Разгневен от ужасната прокоба, владетелят прокужда жреца и забранява култа, без да подозира, че по този начин пада в клопката на съзаклятници, врекли се във вярност на Анубис – египетския бог на смъртта, чиято първожрица Калида иска да потопи Империята в мрак. Години по-късно младият Марк, наследник на престола, тръгва на път към Антиохия с майка си – а там животът му трябва да бъде отнет от амбициозния Катилий. Но култът към Митра не се е отказал от Империята, макар да е забранен от нея, а според тяхното пророчество има и надежда за спасение в мистериозно момче, отгледано от лъвица…

Аз лично гледах двата големи филма за Гладиаторите и останах доволен от тях. Историята е интересна и действително обхваща богатството на легендите и култовете в Римската империя, които далеч не се ограничават от взаимстваните гръцки божества, както е в повечето истории, като книгите на Рик Риърдън например. Героите са разнообразни и чаровни, от принц Марк до антиохиеца Али и неговата лъвица, както и смелите поклонници на Митра, а злодеите са микс от класически за римската история конспиратори и магически образи, които приятно подправят историята. Крайният резултат са забавни рисувани приключения, които ще допаднат на всички, обичащи антична и древна история.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор