Forest Ghost

forest-ghost

Когато бях малък, помня, че с удоволствие четох романа “Горски призрак” на Карл Май, където група бедни германци се бореха с измамник, плашещ хората в дегизировката на дух. В този роман на писателя Греъм Мастертън обаче, паранормалните явления са истински – и брутални.
Всичко започва когато една сутрин кучето на горския в леса Овасипе,  Щатите, намира нещо злокобно – цял лагер млади скаути, които са се самоубили по чудовищни начини, все с ръководителите си. Полицията започва да разследва какви може да са мотивите за такова ужасяващо деяние – дали няма замесена секта или пък е имало сексуално насилие между момчетата? Но единствено Спарки, малкият приятел на един от убитите, подозира истината, подсказана му от учудващо точните астрологически прогнози, които прави. Заедно с баща си, който държи полски ресторант, Спарки отива в гората и двамата виждат страховитата бяла фигура на горския призрак, като изпитват на свой гръб паниката на абсолютния ужас…
Греъм Мастертън, автор на класическата поредица на ужаса “Маниту”, не разочарова феновете си и в тази книга, излязла на пазара в Щатите през 2014-та година. Авторът умело съчетава митовете на индианци, поляци и древни гърци, свързани с паниката, която обзема човек в гората и създава смразяваща кръвта история с пълнокръвни герои и собствена космогония, като поставя въпроси, отнасящи се както за душата и това къде отива тя след смъртта на тялото, така и за нашето място във вселената и природата. Добрите диалози помагат на читателя да преглътне тази иначе наистина потискаща и с кървавите си бруталии книга, която препоръчвам на всичките ни читатели, владеещи английския – останалите ще трябва да се надяват някое издателство да забележи творчеството на този именит и плодовит творец.

Оставете отговор