First and Only

Cover (1)


Призраците на Гаунт: Първи и Единствени…

Представени от: Васил Мирчев

„Gaunt’s Ghosts “ (Призраците на Гаунт) е поредица с която се запознах преди две, може би, три години.  Без много заобиколки, ще си призная, че именно тази серия от общо 13 романа, е причината да заобичам вселената на Warhammer 40K, а в последствие и  да се гмурна и надълбоко в така наречения miniwargaming  (мащабна игра с миниятури от британската компания за игри и модели – Games Workshop )

Обект на това ревю е романа „First and Only“ от популярния писател Дан Абнет. За Дан  се говори, че е може би най-добрия съвременен писател на военна фантастика, а поредицата му „Gaunt’s  Ghosts“  (общо 13 романа, обединени от няколко поредици, първата от която се казва The Founding) е още едно доказателство в подкрепа на горното твърдение.  Той е един от най-обичаните  автори в  Black Library на Games Workshop, тъй като е твореца вдъхнал живот на персонажи като:  могъщите космически пехотинци от легиона на Лунните Вълци, инквизитора Айзенхорн и мрачния елф Малус Даркблейд, който е от фентъзи аналога на Warhammer 40K, познат като Warhammer Fantasy Battles.
Ghosts1
Епохата е 41вото хилядолетие. Полковник-Комисар Ибрам Гаунт е войн,  вървящ по стъпките на покойния си баща, който е загинал героично в битка още когато Гаунт е бил на осем години.  Веднага след смъртта на баща си, Гаунт постъпва във военно училище. С годините военна служба, той започва своето изкачване във военната иерархия на Империума управляван от бъзсмъртен Император, който бди над човечеството в продължение на десет хиляди години.

В разгара сме на велик военен конфликт между силите на Хаоса и Империума (познат още като Поход за световете на Сабат). Някъде в дълбокия космос на системата Сабат, самотен имперски прихващач е преследван  от кораби на врага. Пилотите му носят засекретено съобщение с най-високо ниво на сигирност – код “Vermillion”. Съобщението е от изклютелна важност за имперското разузнаване, чието съдържание се предполага, че може да обърне хода на войната…

По същото време на индустриалната планета Фортис Байнар имперската гвардия води ужесточени сражения със силите Хаоса, безчетна армия от фанатици,  които са придружени от злокобните предатели от легионите на Железните Войни (космически пехотинци, генно модифицирани супер-войници, продали душите си на силите на Хаоса).  В разгара на  сраженията, полковник Гаунт предвожда своите спец части, известни като  „Призраците“, известни още като Първи и Единствен полк от планетата Танит Магма. Прякор спечелен благодарение на ненадминатите им умения в областта на разузнаването. Те са първи, защо са първите воиници, постъпили на служба на императора от планетата Танит и последни, тъй като родния им свят е  погълнат от хищната паст на архиврага – Хаоса.

Живота на Призраците е труден. Загубили родният си дом, за тях не остава нищо друго, освен да мъстят от името на Императора. Те се сражават срещу архиврага, но са между чука и наковалнята, тъй като некомпететното командване начело с Генерал Хектор Дрювар ги изпраща на самоубийствени мисии в тила на врага. В една от тези самоубийствени операции, Гаунт и призраците успяват да саботират изключително гнусен и отвратилен ритуал, който чародеите на Хаоса са подготвили и които е свързан с код „Vermillion“ …. Код, чието съдържание съдържа информация за забравено супер оръжие отпреди 10 хиляди години, което се предполага, че се намира на мъртвата планета Меназойид Епсилон.

 

Ghosts2

 

Това, което различава поредицата за Призраците от повечето книги за Warhammer 40K, е че запознава читателите с Имперската Гвардия. Обикновени редови войници, които за разлика от Космическите Пехотинци, не могат да се похвалят с излишък на физическа мощ, непробиваема броня и огромен арсенал от оръжия. Те са обикновени смъртни, които разчитат на численост, вместо качество.

Призраците на Гаунт обаче са малко по-различни от милионите безлични полкове в Империума. Те са типични герои на Дан Абнет,  които  носят  в себе си характеристиката на Larger Than Life Characters персонажи, които най-често са загубеняци (в смисъл на това, че са загубили нещо), оцеляващи върху гребена на вълната на късмета. Репутацията, която Гаунт и неговите Призраци са си изградили,  е  нож с две остриета. Популярноста им донася  омразата на други имперски полкове, с които призраците се съревновават. Основен претендент са им Джантинските Патриции,  които гледат на скаутите на Гаунт като на диваци (мъжете от Танит са аналог на шотландци от Средновековието. Подобно на войните на Уилям Уолъс те носят карирани плащове и оцветяват телата си със сини на цвят татуировки) и  по-скоро биха убили Призраците, отколкото да се сражават рамо до рамо с тях.

Това, което прави историята на „First and Only“  още по-интересна е, че на заден фон, се води политическа игра, в която са вплетени имперски агенти и генерали. А в цялата интрига ключова роля ще изиграе Полоковник-Гаунт, които освен, че трябва да разбере какво се крие на Меназоид Епсилон, ще се опита да научи по какъв точно начин е загинал баща му.

Откъм стил на писане, нещата не стоят никак зле. Това е първата книга на Дан Абнет за Призраците и си личи, че се опитва да ни запознае с широк диапазон от персонажи, което е и единственият ми проблем с първите три книги от The Founding. Персонажите са прекалено много и трудничко се запомнят на фона на изпълнени с толкова събития и сражения книги като “First and Only”. Въпреки, това някои персонажи изпъкват и оставят завинаги в съзнанието, като лудият Снайперист Ларкин,  който в главата си разговаравя с Бога Император. Това намеква, че макар и доста мракобесна, книгата носи и известно количество хумор.
First and Only, както всички останали книги на Black Library не е издавана у нас. Ние, разбира се, не таим и надежди, защото вселената на Warhammer 40 е за много тясна аудория, но това не пречи да се сдобиете с книгата на английски.

Оставете отговор