Final Battle

Final Battle 

На мнозина от по-запалените геймъри, трошили джойстици и клавиатури са им минавали през ума много пъти десетки невъзможни въпроси от типа на “кой би победил ако се бият Ryo (от Street Fighter) и Sub-zero (от Mortal Kombat) или пъкKy-Kiske (Guilthy Gear) и Haomaru (Samurai Shodown). Частичен отговор за това е подготвил българин от Радомир с прякор feat_beast, който е сътворил микс от всички 2D игри с името Final Battle. Като фен на биткаджийските игри се изкуших и си дръпнах играта от нейния сайт за да видя какво представлява, а и да си призная идеята ме грабна.

Изтеглих, разгледах, поиграх и все още не мога да си изградя точно мнение за творението. На първо време трябва да е ясно, че авторът, който си е играл заслужава адмирации. Играта има огромно количество герои от огромно количество игри (някои от персонажите са ми съвършено непознати), колкото пъти пусках битка, всеки път идваше различна карта, всеки един от героите си има своите движения от игрите и издава звуците (бойни викове или пъшкания след удар) на своя персонаж, за разлика от подобния западен проект “Blood Rage”, където многото образи са просто скинове на един и същ персонаж. Също така на разположение са и всякакви вариации за бой – стандартна аркадка, версус, отборно и, според мен най-страхотното – опцията Watch, в която играчът пуска различните персонажи да се бият сами.

Също така образите правят много и интересни комбо-хватки, магии и всякакви любопитни неща, които могат да спечелят всеки фен на добрите стари биткаджийки.

Разбира се, има и някои неща, които не ми харесаха. Така например между нивото на трудност Easy I, на което исках да играя и Medium IV, което е сложено като основа аз не установих абсолютно никаква разлика, което е лошо, тъй като има и кротки хора като мен, които нямат шест ръце и искат просто да се поступат малко на екрана, без да ходят по турнири. Наистина признавам, че не съм особено добър играч, но все пак съм стигал относително лесно до босовете както в Mortal Kombat, така и в Guilthy Gear, та съвсем не съм толкова безнадежден.

Предполагам или играта е много трудна, или просто системата не разчита схемите за трудност. И в двата случая е хубаво за престоящата версия 1.7 това да се изчисти, за да могат и обикновените, кьопави в ръцете фенове като мен да се забавляват успешно 🙂

Второто нещо, което ми направи доста лошо впечатление е, че играчите са тотално небалансирани. Примерно Алекс отStreet Fighter почти не може да удари Nakoruru от Samurai Shodown дори когато компютъра играе и с двата персонажа; образите от Guilthy Gear като цяло изглеждат слаби срещу съперниците си от Street Fighter и Marvel-ките, а всички, които пробвах – Spiderman, Vega, Rogue, Nakoruru и кой ли още не бяха съвършено безпомощни срещу Sub-zero (Mortal Kombat).

Това също е хубаво да бъде оправено. Аз лично харесвам Guilthy Gear много повече от Samurai Shodown и дори Street Fighter и ми е малко конфузно когато любимците ми се търкалят безпомощно по арената.

Третата ми и всъщност последна критика е спрямо баланса на образи от различни игри като количество. От Mortal Kombatвидях само двама – Sector и вездесъщия Sub-zero, за сметка на тонове съвършено неизвестни персонажи (това го казва човек ровил се из Уикипедия за тия игри). Би било позитивно ако в следващите версии на играта се акцентира върху повече образи от по-популярните игри.

Това е най-общото, което мога да кажа за българската бойна игра Final Battle. Като цяло мнението ми е много позитивно – това е страхотен експеримент и си заслужава да го погледнете, а автора заслужава поздравления за труда, който е хвърлил по играта.

Ако нещата, към които отправих забележка бъдат оправени съм убеден, че Final Battle ще стане класика сред феновете.

 

Оставете отговор