Fights Break Sphere 2

Screen Shot 2024-03-10 at 6.39.36 PM

Здравейте, скъпи фенове и приятели на Цитаделата, в днешния епизод на рубриката Азиатско каре ще имате възможност да прочетете ревюто на втория филм от поредицата Fights Break Sphere. Всъщност жанрът xianxia нямаше да е същият без тази продукция тъй като тя вля нови сили в него след почти година доминация на анимации и късометражни истории. За момент изглеждаше, че няма значими претенденти, които да продължат традицията на The Untamed и Handsome Siblings, докато режисьорът на този филм – Сядоинг Жао не се заеме да продължи работата по поредицата. Добрата новина е, че втората част излезе малко след първата, което дава надежда, че до края на годината ще видим и още един епизод от историята.

a7a938a983a44ec3b99e1d221b5ca1b5

След като в първата част от филма младият Сяо Ян разкри мистерията около убийството на майка си, убивайки Му Ше – лидерът на Вълчия клан, отговорен за смъртта й. Втората част на Fights Break Sphere започва със среща между злият дао-мастър Юн Шан и осакатеният син на мъртвия Му Ше – Му Ли, когото Сяо остави без ръце след дуела си с него. По време на разговора им, Юн Шан прави на младия Му Ли примамливо предложение – да възстанови тялото му с магията си, а в замяна на това Ли да се инфилтрира сред приятелите на Сяо за да го предаде в сгодно време (само за да поясня – докато двамата се биха в края на част първа Му Ли беше с маска и затова Сяо така и не видя с кой се сражава). Планът на злият Шан заработва и след като младежът си връща ръцете инсценира капан за Сяо Ян, който е „нападнат“ от няколко наемника по време на пътуването си във Великата пустиня. Тогава изневиделица се появява и Му Ли, който му помага да се спаси и така печели доверието му. Без да успее да разпознае сина на убиеца на майка си, Сяо с радост го приема сред приятелите си и заедно те се отправят към Долината на Змийския клан, където се надяват да намерят легендарния артефакт „Небесен пламък“. С негова помощ Сяо Ян се надява да овладее напълно изкуството на култивацията и най-сетне да придобие силите и и способностите да се изправи срещу Юн Шан и неговата секта, която заплашва Света на бойните изкуства с разрушителна война между клановете. Но за да направят това, героите ще трябва да спечелят и доверието на пазителя на артефакта – кралица Медуза, а тя ще поиска от Сяо, услуга, която ще изправи младият култиватор срещу баща му и братята му.

621

Втората част на Fights Break Sphere е една чудесна историята за приятелството и предателството, умението да запазиш честта си и да правиш разлика между желанието за отмъщение и онова, което е справедливо. Дълбоко богат на ценностни послания, филмът е образец за това как един герой минава през големи личностни трансформации от млад и жаден за отмъщение младеж до зрял и готов да поеме отговорност за действията си мъж. Макар и да заимства някои сюжетни линии от други продукции, Fights Break Sphere е един от най-добрите продукти, който може да даде китайското и като цяло – азиатското кино в последните години и се ползва с висока степен на авторство. Ясно е обаче и нещо друго – че когато в такива продукции има американско – китайски актьори, качеството видимо се повишава, а самият филм има далеч по-голям успех от едноименния сериал, който въпреки присъствието на Сяо Жан в него зае скромно място в класациите на азиатските каталози. В този смисъл, липсата на цензура и допускането на смесени мотиви в продукциите остава ключово условие за успеха на азиатското кино, което силно се надявам, че ще продължи да се следва като добра практика и завбъдеще.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор