Felidae on the Road

felidae on the road

Котаракът Франсис се завръща за нов криминален случай във Felidae on the Road, книга втора от поредицата на Акиф Пиринчи, започнала с преведения и на български роман “Котки“, по който има заснет филм.

Мирното и безметежно съществуване на Франсис, добре гледания котарак на египтолога Густав, бива внезапно застрашено когато стопанинът му се влюбва в проклета и свадлива жена на име Франческа. Тя мрази четириногият приятел на оглупелия учен и дори иска да го кастрира. Бидейки изключително интелигентен, Франсис разбира това нещо и решава да избяга преди да се сбогува със семейните си бижута. За зла беда, в нощта, когато прави това навън се извива буря и Франсис бива повлечен в канала, където пък попада на странно племе слепи котки. Първоначално те са враждебно настроени към него, но когато разбират, че той е героят, разрешил ужасния случай с Клаудандус, те го изправят пред нова криминална загадка – да разбере къде се крие мистериозния Черен рицар, луд котарак, който обезглавява свои събратя и посестрими…

Втората книга на Акиф Пиринчи е написана остроумно и интелигентно, подобно на предишната част, макар че ако трябва да съм честен няма чара й. Декорът се сменя от града на провинцията, което според мен не е толкова интересно, но самата загадка е любопитно развита и поне мен успя да изненада с обрата накрая. Като допълнителен минус трябва да отчета, че Франсис е много по-пасивен герой, който реагира на събитията, вместо да ги предугажда, а като плюс – че това, което изглежда като авторско недоглеждане всъщност е жокер за разплитането на случая.

В крайна сметка, макар да страда от синдрома на продължението, което бледнее пред оригинала, Felidae on the Road e сама по себе си майсторски написана история с умни котки, която си струва да се прочете от всички любители на литература за животни с антропоморфни черти.

felidae on the road special

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор