Escape the Backrooms

escape backrooms

Нищо не може да провокира едно бързо и леко ревю така както една бърза и лека игра, изиграна буквално за по-малко от 2 часа. Бягство от тайните стаи или по-просто казано Backrooms са тип игри базирани на крийпи паста, която започна началото си като пост във 4chan и в последствие се превърна в нещо като интернет фолклор. В основата си това е история за офисен чиновник, който попада в паранормална аномалия – безкраен офис, лабиринт с жълти стени, в които индивида броди с часове, дни, а може би и години опитвайки се да излезе от този кошмар, докато не изгуби разсъдъка си. В основата си това е алегория за корпоративния начин на живот, в който всякаква идентичност бива изгубена. 

empty backrooms

Концепцията на Backrooms доста добре се превежда и на езика на видео игрите, тъй като има поне пет инди игри на тази тематика, които експлоатират различни крийпи паста елементи. Една от тези игри се казва The BackroomLost and Found, където като че ли протагониста е по следите на изчезнало дете, но всъщност историята е доста по-мрачна. Играта е напълно безплатна в Steam и за един играч, но това ревю е за друга версия на Backrooms. В интерес на истината, в Steam има десетки игри за Backrooms, които не се различават твърде много помежду си. Което не изненадващо, тъй като жанрът creepypasta не зависи от авторско право.  

backrooms

Escape The Backrooms e игра на малкото студио Fancy Studios, което е и първата им по-сериозна игра, ако не се броят няколко хорър заглавия за мобилен телефон.  Escape може да се играе от до четирима човека в кооперативен мултиплейър. Проектът е на стадий Early Access в Steam, което за по-незапознатите означава, че играта е в процес на разработка, но е напълно функционална. Протагонистът е анонимен, безличен индивид в жълт изолиращ костюм и противогаз. Запратен из жълтите коридори на Backrooms, той ще трябва да намери пътя навън.  Играта има осем нива, всяко едно различно по концепция от другото. Повечето нива са лабиринти, в които дебнат смъртоносни аномалии, но има и такива в които играчите биват преследвани от така наречените entities. Механиките са максимално опростени, в играта почти няма интеракции различни от ходене, бягане, скачане и клякане. Тук там постен монолог ще ви подскаже какво трябва да правите в съответното ниво. 

backrooms spacious

Едно ниво, обаче се различава от останалите. Това е нивото наречено Fun, което е всичко друго, но не и забавно. Тази част от играта контрастира с останалите, които се минават с лекота. Безкраен офисен коридор, окичен с празнични балони и странни злокобни чудовища с нарисувани усмивки, които ще ви убият на мига, ако не ги избягвате внимателно. Това е, и един от интересните елементи в всяка една Backrooms игра, че не можете да се биете. В повечето случай ще се налага да бягате и да търсите скривалище.

В общи линии, която и Backrooms игра да изберете, то тя ще бъде добро развлечение между големи и ангажиращи игри, които са ви поомръзнали. А и ако не сте изследвали жанра на creepypasta това би било добър старт. 

Ревю на Васил Мирчев – младши

 

Оставете отговор