Eмили Рода

emily rodda pic

Емили Рода е псевдоним на австралийската писателка Дженифър Роу, известна на фентъзи феновете най-вече със сагата “Делтора”, по която има и заснето аниме.

Рода е родена на 2-ри април 1948-ма година и израства в северното крайбрежие на Сидни с двамата си по-малки братя. През 1973-та година тя завършва висшето си образование в местния университет, като става магистър по английска литература. Читателка от малка, тя започва професионално да се занимава с литература, като първо работи като редактор, а после и като издател. Първата си книга Something Special, започнала като приказка за лека нощ на дъщеря й, излиза през 1984-та година. Днес Емили има издадени над 100 детски книжки, но пише и трилъри под истинското си име.

Може би най-известните й творби са книгите, чието действие се развива във вълшебния свят на Делтора. Те включват петте книжки за Роуан от Рин и сериите от същинската сага “Делтора”, разказващи за битката на младия Лийф и неговите приятели Барда и Жасмин срещу злия Повелител на сенките. Историята на “Делтора” е толкова успешна, че японците създават манга по книгите, по която по-късно бива заснето и аниме, достатъчно популярно, че да бъде излъчено и в България.

Емили Рода е носител на Австралийския орден за приноса си към литературата в страната, като е печелила множество награди. Тя смята, че четенето на книги стимулира въображението и учи на емпатия и логика по начин, който филмите и игрите не могат да постигнат. Рода също така счита, че за да могат младите читатели да натрупат издръжливост в детството им трябват бързи, тънки и динамични четива, които да задържат интереса им.

“Чувствам се късметлийка, задето имам работа, която обичам толкова много”, споделя Емили Рода. Тя живее с мъжа си Боб и пакостливия си лабрадор Сейди в Сините планини на Запад от Сидни.

emily rodda

Представена от Александър Драганов

 

Тагове:  

Оставете отговор