Dungeons & Dragons

Dungeons & Dragons

Автор: Razael

D&D е прочута ролева система по цял свят. За съжаление, в България тя няма чак толкова голяма аудитория и е недостъпна за повечето фенове на настолните ролеви игри у нас. По тази ролева система са направени много компютърни ролеви игри – например Neverwinter Nights, Crusaders.
Но пиша тази статия не за да ви обяснявам какво означава Dungeons & Dragons, а за феновете на ролеви игри и фентъзи. И най-вече за тези, които обичат да гледат филми с много битки и приключения. За тези от вас, обаче, които не са чували за Dungeons & Dragons и представа си нямат какво означава ще кажа само че D&D е масово разпространена настолна ролева – най-вече в щатите.
Ако сте гледали “Задругата на Пръстена” или “Двете Кули”, едва ли “Подземия и Дракони” ще ви грабне с нещо. Филмът може да ви се стори евтина продукция, спонсорирана от фенове, но ви уверявам, че е интересен и интригуващ. Ще се хареса на феновете на фентъзи – и най-вече на тези, които харесват Толкин. Филмът не блести с кой знае какви специални ефекти. Оръжията може да ви се сторят пластмасови, ефектите – постни и поостарели – но като реализация е що-годе добре. Още веднъж ще повторя, че това е филм предимно за феновете на фентъзи и най-вече на D&D. Може и да не е кой знае какво, но е доста интересен – особено накрая.
Действието се развива в Измир – могъща империя, която има власт над силните златни дракони. Контрол над драконите може да упражнява единствено императрицата на Измир. Непълнолетно момиче, неспособно да се справи с империята и най-вече със съвета на магьосниците, тя е изправена пред гражданска война. Винаги ще се намери някой да пречи – и в случая това е злият магьосник Профион, който е начело на съвета и гилдията на маговете в Измир. Той насъсква всички останали магьосници срещу импераетрицата с цел да узурпира трона и да заграби властта под предлог, че владетелката е неспособна да се справи с положението и ги тласка към гражданска война.
В центъра на всичко това се забъркват и двама престъпни младежи, служещи в гилдията на крадците – Рисли и Снайл. Двамата решават да крадат от гилдията на крадците! Няма да се впускам в прекалени обяснения, че току-виж съм ви разказал филма. Както се очаква, двамата ги спипва една млада магьосница, но в същия момент като от нищото се появават лошите войници на Профион, търсещи една жизненоважна за него карта. Тях ги води хрътката му на име Демодар. Младата магьосница успява да вземе кратата и отвежда със себе се двамата млади крадци. По-късно те се срещат и включват в компанията си едно джудже, на което изглежда не му пука много с кой е и какво става около него. Демодар тръгва по петите им, а императрицата изпраща най-добрия си и доверен човек да ги издири и да ги върне заедно с картата. Въпросният доверен човек се оказва една жена елф. Няма да ви разказвам всичко, тук ще направя само кратко резюме на това, което се случва. Двамата крадци, джуджето и магьосницата биват преследвани от Демодар и неговите войници. Рисли намира прочутото драконово око като преминава опасния лабиринт на крадците. А после намира и жезъла, с който могат да се командват червените дракони. В края на филма има голяма битка с дракони (пред която “Кралството на Огъня” просто бледнее!). Императрицата е принудена да нападне злия Профион със своите златни дракони.
Както се очаква, краят в крайна сметка е щастлив. Светът в “Подземия и Дракони” си прилича доста с този на Толкин. Има елфи, джуджета, орки. Въпреки, че във филма видях едва три-четери орка (ако можеха да се нарекат въобще ОРКИ). Джуджето ги нарече така и се примирих с факта, че нещо, което прилича на гущер, може да се нарече орк…(Викаха им Пантатийци в една книга!). Филмът е интересен, обаче някой неща са по-различни. Искам да кажа, че D&D си е типичното фентъзи в което си има елфи, хора и т.н. Но има някой променени неща, които едва ли биха ви разгневили много. Например елфите не носят много лъкове, а арбалети! Самите елфи не представляват нещо повече от покрити с кожа и боя диваци… Лесовете им приличат по-скоро на блата с големи изхънали дървета. Не е като в Сага за Войната на Разлома или Властелина. Просто трябва да го видите с очите си!!!… (тъжно но факт)
Но като цяло приключението не е никак зле. Няма ги тези шеметни и завладяващи битки като в Двете Кули. Липсва напрежението – единственото, което ме крепеше да изгледам филма бе, че е фентъзи и героите са в класическата партия. Елф, Джудже, Крадец, Маг (или нещо от сорта)! Всичко е един вид по следата на слаба, евтина и добра, не много скъпа продукция. Костюмите са добре – там не мога да кажа нищо. За актьорското майсторство мога да кажа, че е доста слабо! Но пък – ееех – какъв съм инат; филмчето е много интересно, да му се невиди.
Та това е от мен. Ако се интересувате не само от фентъзи книги ами и от филми в този жанр, това ще е добра прибавка към колекцията ви. Още повече – ако сте фенове на D&D.

 

Оставете отговор