Dungeons & Dragons – полъх на легенда

Dungeons & Dragons – полъх на легенда

 

Дямян “Yann” Христов (yann@rpgbg.net)

 

Настоящата статия се посвещава на Ивайло “IBB” Бонев,Светла “hazel” Биюкова и Владислав “Magian” Славов, които първи ми отвориха очите за магията на Dungeons & Dragons!

 

Покрай ролевите игри се запознах с много хора. Повечето от тях вече имаха изграден вкус – те играеха D&D и смятаха, че това е най-добрата система. Аз самият, като човек отраснал с тази игра, също мога да заявя, че невероятният свят на Подземия & Дракони е най-доброто, което един истински фен на настолните ролеви игри може да опита. За разлика от другите системи, повечето от които са съвременни и се развиват от скоро, Dungeons & Dragons има десетки години история и тя е съчетала в себе си опита на стотици световни дизайнери и експерти. Тази година на 16 октомври се навършват точно тридесет и две години от нейното най-първо изданиие, което беше  чествано от феновете в страната.

 

Но да се върнем на системата Dungeons & Dragons – какво и защо я прави толкова добра, че хората продължават да я играят вече тридесет години? За да отговорим на този въпрос, трябва внимателно да се вгледаме в системата, за да открием нейните качества, които я издигат пред останалите. За целта, нека да се върнем в годините на нейното създаване, когато нейният баща Е. Гари Гигакс прави нещо ново и нечувано до сега и създава първата по рода си настолна ролева игра, която се печата първоначално в 1000 копия. Гигакс и неговия приятел Дейв Анерсон, с когото написва книгата, не са и предполагали за нейния толкова голям успех и превръщането и в крайпътен камък в историята на ролевите игри, които всъщност тогава още не са и съществували… Годината е била 1974 и на мода са били само военните стратегически игри, които се играят на огромна карта, по която се местят фигурки на армии и пълководци. “Това, което сме направили – твърдял навремето Гигакс – ще си го купят само колекционерите на стратегически игри!” Но се получава точно обратното, всички любители на военни стратегии били възмутени, че се променят идеите на тяхното хоби, а всички останали били в луд възторг, че са открили едно ново забавление. На практика се получило така, че Гигакс станал родоначалник на един съвсем нов тип игри, а именно Role Playing Games, които в момента са съвсем отделен клон на развлекателната индустрия. Това е така, защото в тези игри има и пионки, и фигури, и зарчета, и карти, но има и литература, много четене, математика и проникващо въображение. Самата система всъщност се е казвала “Фентъзи Ролева Игра”, но съпругата на Гари, Мери Гигакс, я прекръстила на Подземия & Дракони, след като една нощ не спала, за да играе с мъжа си и неговите приятели.

 

Но защо “подземия” и защо “дракони”? Ето какво се казва в нейното най-първо издание:

Подземие е поредица от стаи и коридори, в които могат да се срещнат чудовища и съкровища. И Ти ще ги срещнеш, докато играеш персонаж в един приказен свят. Има много и различни видове чудовища, но драконите са най-големи и опасни – и пазят най-огромното съкровище…”

 

Ето как, с прости думи и на достъпен език, се обяснява всичко, на което се гради цяла една огромна индустрия. Основната идея е и си остава потапяне в атмосферата на едно подземие, в което е пълно с чудовища и по стаите му са скрити съкровища. Разбира се, както всяко хубаво нещо, и тук… има и още! Простото подземие се превръща в гигантски комплекс от тунели, а за по-опитните играчи, съществуват цели светове за игра. Навярно повечето от вас са чували за невероятните Forgotten Realms, Eberon, Planescape, Birthright, Ravenloft, Dark Sun, DragonLance и още други светове за игра, все по системата на Dungeons & Dragons. По някой от тия светове име не само сценарии, но и книги, филми и компютърни игри. И все пак, както всичко друго, така и Подземията търпят развитие. Докато се стигне до сегашния и най-познат вариант е изминало страшно много време. Време, в което много хора са дали по нещо от себе си, много играчи са си пропуснали съня, за да играят, много художници са рисували и много математици са бистрили сметки. Защото това еСистемата с главно “С” и в нея има всичко, което може да се иска от една добра система. Даже и повече…

 

След като продал първите 1000 копия за по-малко от седмица, Гигакс поръчал допечатка, която също така се изчерпала много бързо. Гари осъзнал, че е открил златна мина, от която може да направи невороятни печалби, ако си даде малко усилие. И той започнал да променя системата с цел да привлече максимално интерес към всички, които имат желание да се научат на това ново хоби ролевите игри. За целта той създава прави  собствено издателство, което нарича TSR, съкратено от Tactical Studies Rules и става милионер. Междувременно годината е 1978 и излиза Advanced Dungeons & Dragons за първи път. Американците вече са толкова зарибени, че всяка вечер във всяко едно американско семейство се играе на “Подземия & Дракони”. Първият свят по системата излиза през 1980 година и се нарича World of Greyhawk – играта се продава в над един милион копия във всичи англоезични страни. През 1989 година на пазара е вече второто издание на Advanced Dungeons & Dragons, което мигновенно се превръща в най-продаваната ролева игра за всички времена! Тя се задържа на върха и блясъкът на славата за повече от 10 години, докато не се появиха Магьосниците от брега (Wizards of the Coast) и не наложиха на пазара третото издания на системата, което отново се казваше простоDungeons & Dragons. И накрая, за да бъде еуфорията наистина пълно, създателите на Magic: The Gathering наново адаптираха системата, за да я пригодят към изискванията на най-масовата публика и пуснаха в продажби нейната последна версия. Dungeons & Dragons, v.3,5! Поне за момента, няма друго име в света на ролевите игри, което да значи повече. И не ни и трябва!

 

Оставете отговор