Devilman

devilman-poster

“Devilman” е класическо аниме от далечната 1972-ра година, направено по мотиви от манга поредицата на легендарния Го Нагай. За разлика от модерната адаптация “Devilman: Crybaby” обаче, оригиналното аниме не следва плътно комиксите и така създава своя собствена история.

Акира Худо е младеж, трагично загинал с баща си по време на опасна експедиция в Хималаите, където двамата са навлезли във владенията на дяволското царство. Момчето получава шанс за втори, прокълнат живот, когато няколко демона започват да се бият за привилегията да влязат в тялото му, като в крайна сметка надмощието печели войникът Девилмен. Той е изпратен във владенията на хората от злия Господар Демон със задачата да сее смърт и разрушения. Когато обаче съзира красивата Мики, приятелка от детинство на Акира, обсебилия тялото му Девилмен познава любовта и решава да опази момичето и човешкия род от своя повелител. Както може да се досетите, Господаря Демон е вбесен от това развитие на нещата и изпраща най-силните си чудовища срещу бунтовника…

devilman devil!

Макар да има отделни кървави битки и хорър елементи, оригиналното аниме Devilman е далеч по-оптимистично от следващите адаптации и напомня много филмите за Годзила от онзи период, когато чудовището брани човечеството, като се изправя срещу още по-зли същества. Девилмен, разбира се, има повече дълбочина, като сюжетът разгръща постепенната промяна в характера му от злобен грубиян, който тормози по-слабите в това наистина да се превърне в Акира и да е готов да пожертва живота си не само за Мики, но и за малкото й братче Тоне или своите съученици.

devilman old

Анимето изобилства от зрелищни битки срещу разнообразни и абсурдни същества, като е разделено на три големи арки, в които Господаря Демон изпраща свои военачалници, опитващи да повалят Девилмен със слугите си и една финална част от три епизода, където превърналия се по неволя в супергерой Акира се изправя срещу най-силните си противници. Освен екшън и хорър, старият “Девилмен” има и много хумористични елементи, най-често свързани с плашливия Тоне и абсурдния преподавател г-н Абе, а също и някои трогателни мигове. Финалът дава завършек на историята и е отворен за продължения, които обаче не са се състояли за сметка на бъдещи адаптации, които следват мрачните комикси по-вярно. Въпреки това, “Девилмен” от 1972-ра година е чудесно приключенско аниме, което е идеално за сваляне на напрежението в края на работния ден и среща зрителя с нестандартен герой, побеждаващ невъобразими зверове. Ако ви се гледа нещо по-ретро, не се колебайте, а си го пуснете!

Тагове:  ,

Един коментар за Devilman

Оставете отговор