Curon

MV5BOWJiMjg1MTktOTk4Ni00Mzk5LTk3ZGItZWQzMmUxMDJlMzJlXkEyXkFqcGdeQXVyMTMxODk2OTU@._V1_FMjpg_UX1000_

Здравейте, скъпи приятели на Цитаделата, вярвам, че много от вас с нетърпение очакват нашето поредно филмово ревю. В него ще ви запозная с италианския хорър сериал Curon, който е специално посветен на жертвите от Ковид Пандемията – а както си спомняме Италия даде много такива още в първите месеци на тази ужасна напаст. Лично аз бях много доволен да видя, че европейското кино продължава да развива своите традиции в жанра. Филмът, разбира се, има онзи типичен и тайнствен италиански привкус, но режисьорът Фабио Моло, който има голям опит основно в драмите се е справил учудващо добре с първата си хорър продукция. В много отношения това е знак, че Европа има какво да даде на нашите фенове, а това е много добра новина на фона на посланията и общата атмосфера, която лъха от Curon.

1600X1000_curon_hero

Началото на филма ни отвежда в малкото италианско градче Curon, разположено в скута на величествените Алпи. Този район е особено важен за италианците тъй като е почти изцяло населен с етнически австрийци, които след края на Голямата война влизат в състава на Италия. Защо правя това странично уточнение? Защото сюжетът на сериала е пряко свързан с австрийския фолклор и идеята за това, че дори огромното влияние на Църквата по тези земи не успява да спре зловещите вярвания и обичаи по тези земи. В сериала Curon е сърцето на тези традиции, защото митовете говорят за странни създания, които изплуват от близкото езеро и приемат формата на местните жители. Наричат ги doppelgängers – бездушни сенки, духове – двойници, зли близнаци, които нощем на пускат Потопената катедрала на града и се отправят към къщите на своите първообрази за да ги убият и да заемат мястото им сред хората. Точно това се случва в местния хотел – имение, където едно от тези същества успява да убие съпругата на местния големец малко преди да бъде уловен от хората и затворено дълбоко в недрата на имението му.

curon-1

Няколко десетилетия след инцидента в хотела, в Curon пристига главният герой в нашия сериал – младият Мауро, който заедно със сестра си Дариа и майка си Ана напуска слънчевият Милано за да се пресели в малкото италианско градче. Ана обяснява на децата си, че за нея това е важна крачка в живота тъй като иска те да израснат в огромната къща – имение, завещана им от техните предци. Едва сега Мауро разбира, че той е наследник на богат австрийски род, който някога е владял местните земи и сега, съгласно традицията трябва да се върне обратно за да продължи живота си там. Когато децата пристигат в имението, те заварват там дядо си Томас, който започва да се държи странно с тях и постоянно им намеква, че трябват да се върнат обратно в Милано, защото тук не ги чака нищо добро. А бедите започват много скоро, защото една вечер, когато Мауро решава да разучи какво се крие в имението попада на заключена стая, откъдето долитат тревожни стонове. Когато най-сетне успява да отвори вратата, младежът изпада в шок, защото това, на което става свидетел надминава всички човешки представи.

d0df9a6c-99c7-4b50-bd9b-2680db950cec_rwc_383x43x593x464x593

Curon е непретенциозен хорър сериал с дълбока интрига, който екипът е успял да сглоби на много добро ниво. В него се усеща типичният европейски дух на онзи зловещ фолклор, който нашият континент крие дълбоко в себе си. Хубаво е, че се намират екипи които да работят върху такива мотиви, защото това ни помага да не забравяме огромното културно наследство, което ни е оставила стара Европа. А още по-добре е, че скоро ни чака втори сезон тъй като краят на сериала далеч не беше и край на историята.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  ,

Оставете отговор