Crazy

crazy

От автора на “Заклинателят”. Така пише на корицата на тази книга, над името на Уилям Питър Блати. Заглавието пък е “Crazy”, което аз бих превел като “Лудешки” и може би бихте си помислили, че книгата ще е за нова среща с ужаса на паранормалното, ако не бе слънчевото настроение от картинката. Но в тази книжка – няма и 200 страници! – няма да откриете демони или убийци. Не, тя е една история за доброто и дори по-важно от него, за добротата, от която зависят изборите в живота ни.
“Crazy” разказва историята на сценариста Джоуи Ел Буено, който пише мемоари от старчески дом. И не се притеснявайте – книгата не е мрачна, за човека се грижат добре, а това, че е възрастен заема съвсем малка част от сюжета. Всъщност Джоуи си спомня и пише най-вече за детството, как е израснал като син на работяга от перуански произход, за момчешките вълнения от онези години, както и срещите с едно необикновено момиче, Джейн, което се появява в ключови мигове в живота му, за да го напътства полека към верните решения. Но верни за какво?
Както и в другите си книги, тук Уилям Питър Блати отново разсъждава за Бог, душата, отвъдното, смисъла на живота и проблема на злото, но този път без да изправя героя си пред адски привидения. Напротив, книжката е забавна, смешна, действително разчита на ерудиция от страна на читателя, като непрекъснато цитира стари филми, сериали и комикси, не всички от които ми бяха известни, а изреченията са доста дълги и изискват вниманието ви. Но си струва.
“Crazy” е книжка, която връща спомените от най-безгрижния период на живота, успява да разсмее с глас /описанието на Джоуи за сблъсъка му с кандидат-писатели несъмнено е провокиран от действителни преживявания на Блати/ и най-важното, успява да стопли сърцето. Както и предишното произведение на автора, която ревюирах, “The Ninth Configuration”, тук също ще се въздържа от това да препоръчам книжката на ВСЕКИ, а само на онези от вас, на които тя им звучи интересно. Вярвам, че ще откриете нещо ценно за себе си в нея.
Така както направих и аз.
crazy-2

Оставете отговор