Chousoku Henkei Gyrozetter

gyrozetter

Chousoku Henkei Gyrozetter (Hyper Speed Transforming Gyrozetter) е аниме, излъчвано между октомври 2012-та и септември 2013-та година. Базирано върху поредица игри, то на пръв поглед напомня класическите сериали за “Трансформърс”, а аз го намерих като препоръка за феновете на вървящото тази година “Transformable Robo Shinkalion”. Въпреки обема от 51 епизода, който е малко по-голям от това, което предпочитам, аз го изгледах с голямо удоволствие и сега бързам да споделя впечатленията си в ревю.

gyrozetter2

В недалечното бъдеще на Япония са се появили автомобили, чието управление се улеснява от употребата на изкуствен интелект и това позволява дори на деца да шофират. Те се движат с гориво, наречено Ксетарат, а в академията “Аркадия” развиват дори още по-революционна технология, двигателят “Моебиус”, който на практика е напълно екологичен и използва вода, за да работи. Любопитното обаче е, че научният пробив е постигнат благодарение на мистичен камък, на който шеметните открития се изписват като пророчество. Камъкът обаче идва и с ужасно предупреждение – в бъдещето светът ще бъде унищожен, а единствените, които могат да го спасят, са група деца, пилотиращи гирозетерите – могъщи роботи трансформъри, превръщащи се в автомобили. Сред тези деца е и петокласникът Какеру Тодороки…

kakeru gyrozetter

Gyrozetter е идеално аниме както за някой, който тепърва открива жанра за историите с големи роботи, така и за заклети фенове на “Трансформърс” като мен, които търсят нещо с подобна емоция. Сериалчето има запомнящи се и колоритни герои, като Какеру е типичната луда глава с червен робот, което си е класика в жанра. Няма да лъжа, че той ми стана любимец, но харесвам много и спътниците му, като своенравната Рине, пълничкия Мичи, красивия автомобилен състезател Шунсуке и колоритната Сатори, която се занимава с гадания. Не по-малко интересен е и кастингът на злодеите, сред които са мистериозния лорд Гото, красивата, но опасна Харука, амбициозният млад гений Тума, както и Заличителите, пилоти без спомен за миналото си. С един от тях, Сута, е свързана и една от най-интересните сюжетни арки в анимето.

gyrozetter souta

Анимето е направено много добре като анимация и дизайн на роботите, като всеки от тях е красив, готин и запомнящ се. Екшънът също е на високо ниво, с постоянно ескалиращи умения на пилотите, чиито машини правят все по-опустошителни битки, а сюжетът постепенно се разгръща до кулминацията си, която е напълно епична. За жалост, понеже обемът на сериала не е малък, има и множество епизоди за пълнеж, които или са комични, или не придвижват сюжета по никакъв начин, макар че на малките зрители това сигурно не е пречило. За по-големите има и щипка романтика в сюжета, но не до степен, че да засенчва останалото. Цялото нещо е опаковано и с доста добър саундтрак, а крайният продукт е много качествено аниме, което бе точно това, от което имах нужда. Ако и вие обичате дръзки млади пилоти, могъщи яки роботи и изненади в сюжета, който въпреки приликите с “Трансформърс” всъщност напомня повече на “Терминатор”, смело гледайте. Заслужава си и няма да съжалявате.

Оставете отговор