Chased by Fire (The Cloud Warrior Saga #1)

chased by fire

Епичното фентъзи е жанр, към който бях изгубил интерес през последните години заради склонността да се пишат дебели томове с много малко действие в тях, но ето, че може би просто не съм гледал достатъчно внимателно, тъй като едва вчера открих натрупалата доста добри отзиви Chased by Fire на писателя D.K. Holmberg, а днес вече я прочетох и бързам да споделя ревю.

Макар майката на Тан да настоява, че той трябва да отиде да учи в университета на столицата Етеа, младежът не възнамерява да последва съвета й. Та нали някога баща му е бил там и после, заради дълга си към краля, е загинал. Освен това умението, което момчето има – да се вслушва в земята, така че да бъде отличен следотърсач – помага най-вече в гората и планината. Каква полза би имало от него в града? Ала един ден във владението на местния благородник идва кралски пратеник, който изисква помощта на Тан. Той търси тайнствен талисман, който има силата да помогне на кралството… или на враговете му от народа Инцендин, отдадени на огнената магия. Сега Тан ще трябва да му помогне в търсенето с уменията си, но още преди началото на пътя им, техните противници атакуват с цялата си пъклена мощ…

Ако трябва да съм честен, от доста време търсех нещо подобно, но бях изгубил надежда, че ще го намеря, тъй като от една страна имах нужда от фентъзи, напомнящо ми на жанра, в който се влюбих като дете, но от друга, книга, която да е по-раздвижена и динамична, пасваща на вкуса ми днес. Точно преди да се предам открих сагата за Облачните воини и сега, след като завърших първата й част ми се струва, че съм улучил джакпота. Книгата е съвършената комбинация от познати тропи и нови оригинални елементи в светостроенето, с които се запознаваме в изключително задъхан от здрав екшън сюжет, а главният герой носи в себе си усещането на класически образи като Хари Потър и Белгарион, не защото ги копира, а защото отново носи този толкова очароващ поглед, през който читателят открива нов магичен свят. Поредицата е от цели 11 книги и искрено се надявам останалите да се развият така, както първият том обещава. Колкото и да се е променил вкуса ми в годините, традиционното епично фентъзи е жанр, с който винаги се чувствам като у дома си. Имам нужда от него и стискам палци тази поредица да утоли жаждата, която ме мъчеше така, както се пееше в песента, че дъждът липсва на пустинята.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор