Charnel House

CHARNEL HOUSE

Греъм Мастертън е автор на огромен брой заглавия в жанровете хорър, трилър и крими. Не всички от тях се получават еднакво добре, но най-качествените му произведения са наистина върховни, а романът “Charnel House” (“Костница”) определено е едно от тях. В него Мастертън се връща към своя специалитет, а именно създаването на вледеняващ сюжет, базиран на индианските митове и легенди.

Джон Хаят е човек, който подобно на много други си е мечтал за нещо голямо като малък, но в крайна сметка отговаря за санитарните нужди на сградите и се занимава с техните ремонти, а ако се налага решава и проблеми и с вредители, нанесли се неканени от тях – плъхове, хлебарки. Когато обаче старецът Сеймор Уилис идва при него с необичайното оплакване, че къщата му диша – като да е жива – той наистина не знае какво да направи. Дишащите къщи не са нещо, което е специализирал. Всъщност, никой не се е специализирал в такова нещо, за което и свидетелства разказът на Сеймор, който е викал водопроводчик, ходил е на психиатър, въобще е направил всичко възможно, за да намери рационално обяснение на случващото се в дома му.

А именно, че къщата диша.

CHARNEL HOUSE Paperback

Все пак Джон решава да направи удоволствие на стареца и да посети жилището му, старо, неприветливо имение със злокобна фигура на вратата. Оказва се, че Сеймор я е купил неотдавна, след като цял живот е мечтал за подобен старинен дом, отдалечен от пластмасовия фалш на съвременното строителство. Обаче всичко се е объркало, когато къщата е започнала да диша – първоначално тихичко, а после все по-шумно и задъхано, все едно е немска овчарка в горещ летен ден. След като всички разумни обяснения за ставащото са отхвърлени, остава единственото възможно – в къщата да има призрак, с който Джон опитва да се свърже, с надеждата да разбере как може да му помогне и с това да го успокои.

Присъствието в къщата обаче не е на призрак. Преди много векове, преди идването на белия човек, по прериите и пустините на Америка е крачил демонът Койот, дал името на дребния хищник от семейство Кучета. Измамник, подлец и маниакален убиец, този демон е отблъснал индианските богове и на доброто, и на злото, които са го насекли на части, за да не може той никога да се върне на бял свят. Но сега диханието на Койот, първи вдъхнал омраза в сърцата на хората, е в къщата – и тя ще се превърне в костница за всичките си гости…

“Костница” е едно от най-силните заглавия на Греъм Мастертън, което спокойно може да застане редом до класиката му “Маниту – Кошмар в Манхатън”. Авторът започнава читателя с един обикновен човек, влязъл в непривичната за него роля на герой и го повежда на шеметно пътешествие сред най-мрачните легенди и митове на индианците Навахо, за да достигне кресчендо както в описанията на убийства и жестокости, така и в мегаепичния финален сблъсък на Голдън Гейт Бридж, Калифорния.

Ако обичате фентъзи и ужаси, в които авторът няма задръжки, а отприщва цялата сила на въображението си, “Charnel House” на Греъм Мастертън е книга точно като за вас!

KOSTNICA

П.С. В предговорът на книгата Греъм Мастертън споделя, че по време на написването й е бил измъчван от лош късмет, загубил е близки, направил е катастрофа и е имал големи затруднения в това да удържи сюжета на книгата според първоначалния си замисъл, сякаш нещо не е искало тя да бъде довършена. Дали това е серия от случайни съвпадения, съчетани с автосугестия или реално е привлякло вниманието на нечистата сила от легендите на индианците, читателят трябва да прецени сам за себе си…

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор